marți, februarie 7, 2023

Avertismentul analistilor economici: Am intrat intr-o noua bula imobiliara la orizont! Risc de recesiune economica in cel mult 3 ani!

Indicele ROBOR a crescut din nou si a ajuns vineri la cel mai mare nivel din ultimii trei ani, iar estimarile analistilor sunt sumbre.

Ratele romanilor care au credite in lei vor creste constant in urmatoarea perioada. Totusi, cererea pe piata imobiliara e inca foarte mare, iar preturile se umfla de la o luna la alta. Analistii spun ca am intrat deja intr-o noua bula imobiliara.

Indicele ROBOR, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei, a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 3 ani: 1,84%. A inceput iar sa creasca dupa ce Banca Nationala a imprumutat bancile comerciale si asta a determinat o scadere timp de cateva zile.

Fata de minimul istoric de anul trecut, atunci cand ROBOR era 0,7%, rata in cazul unui credit de 50.000 euro, luat in lei, de exemplu, a crescut pana acum cu 140 de lei. si daca anul viitor indicele ar ajunge la 3,5%, asa cum estimeaza specialistii, rata ar mai creste cu 350 de lei si cu aproape 500 de lei daca ar ajunge la 4,5%. Acum, bancile ii avertizeaza pe clienti ce risca in cazul unor astfel de scenarii negre.

Vlad Hutuleac, reprezentant banca: ”Facem niste simulari atat din perspectiva profilului de risc si a gradului de indatorare. Practic ii informam ca in eventualitatea cresterii indicilor de piata si rata lor va creste.”

Cresterea ROBOR nu se vede inca pe piata imobiliara, acolo unde cererea este in continuare foarte mare.

in ultimii 3 ani, apartamentele si casele s-au scumpit cu peste 30%, in medie, la nivel national, arata un studiu recent. Doar in ultima luna, majorarea a fost de 2%. Cel mai mult au crescut preturile in Cluj- Napoca, odata cu dezvoltarea sectorului IT, cu aproape 80%, fata de anul 2014.

Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analiștilor Financiari-Bancari din Romania: ”Cred ca suntem intr-o bula imobiliara. si aceasta nu poate continua mai mult de unul, maximum doi ani. Ea este sustinuta de o crestere a veniturilor nesustenabila, iar costurile de finantare pentru creditele imobiliare urmeaza sa creasca din cauza avansului ROBOR.”

Specialistii estimeaza ca preturile vor stagna abia anul viitor, daca oferta va reusi sa egaleze cererea. Altfel riscam sa intram intr-o etapa de recesiune economica, in cel mult trei ani.

Sursa: protv

Ultimele stiri

Stiri