joi, martie 30, 2023

Avertisment DUR pentru romani! Urmeaza patru ani de zgomote si lovituri la fluierul piciorului!

Filosoful Mihai Sora a publicat mai multe mesaje pe pagina sa de Facebook in care a vorbit despre absenteismul – mai ales in randul tinerilor – la vot, despre democratie, care inseamna participare, si a mentionat ca urmeaza patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne si sincope.

Duminica, filosoful a scris: ”Eu am o suta de ani, o luna si patru zile. Viitorul meu e redus, in fata… Dar am iesit, totusi, sa votez: sa-mi asigur acele – nu stiu… – luni (sa dea Dumnezeu sa fie ani!) in care ma voi bucura de viata; vreau sa ma bucur de viata si sa fiu condus de cei pe care i-am ales eu. Daca i-am trimis EU sa ma reprezinte, am dreptul sa protestez in cazul ca nu-si indeplinesc datoria. Ei sunt reprezentantii mei!”

Dupa aflarea rezultatelor, luni, Mihai sora s-a aratat dezamagit de faptul ca tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani nu au mers sa voteze ori sa-si anuleze votul si le-a atras atentia ca se vor convinge ”cu ochii lor” cand vor fi loviti de prima nenoricire: ”18 – 24 de ani nu au mers la vot. Poate si pentru ca 24 – 100 de ani nu au fost dascali buni, n-au stiut sa-i invete la timp civismul, responsabilitatea, democratia. Nu au izbutit sa-i lumineze, sa le vorbeasca mai convingator despre servitutile votului neexprimat. Dar, ca si altii odinioara, 18 – 24 de ani vor invata singuri, din mers.

”Vor vedea cu ochii lor: cand vor merge in excursii la munte… – si, in locul padurilor, vor gasi un teren viran; cand vor da primul concurs pentru o slujba… – si, in locul lor, va fi angajat prostovanul nepot al primarului; cand vor dori sa-si deschida o mica afacere si se vor prabusi sub teancul de hartii si acte inutile; cand primul lor copil va intra in spital pentru o banala fractura si va iesi paralizat sau amputat in urma unui «experiment». Atunci cand ii va lovi prima nenorocire, abia atunci 18 – 24 de ani vor intelege de ce ar fi trebuit sa iasa la vot in ziua de 11 decembrie 2016. Urmeaza patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne si sincope”, a mai scris Mihai sora.

Filosoful spune ca, pentru el, aceste alegeri parlamentare ar putea fi ultimele la care participa, insa va sustine mereu ca absenteismul inseamna ”Iresponsabilitate civica”.

”in patru ani se pot intampla multe. Nu stiu daca voi mai fi aici, nici daca voi mai apuca vreodata sa merg la vot. insa nu voi inceta sa spun ca absenteismul inseamna, dupa mine, iresponsabilitate civica: poti sa desenezi o maimutica pe buletinul de vot, sa pui stampila pe fiecare candidat sau pe niciunul, sa-i tai pe toti cu X-uri mari si apasate! Dupa cum poti vota candidatul ales de tine, cu buna credinta si in cunostinta de cauza. Trebuie, adica, sa mergi pana la sectia de votare, sa intri in cabina aceea si sa te exprimi. Modul in care decizi sa votezi tine de inteligenta, de profunzimea sau de simplitatea gandirii tale: in orice caz, participand. Pentru ca democratia inseamna participare, nu pasivitate; nici lene, indiferenta sau dispret fata de indatoririle pe care le ai ca cetatean cu drepturi depline, egale cu ale semenilor tai. Daca e luni, dragii mei, urmeaza patru ani grei”, a incheiat Sora.

Ultimele stiri

Stiri