marți, februarie 7, 2023

Avertisment de la Comisia Europeana: Daca Schengen va muri, Europa va muri!

 

Sfarsitul liberei circulatii in Spatiul Schengen ar fi fatal Uniunii Europene, a avertizat vineri comisarul european pentru Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, cu prilejul unei reuniuni la Luxemburg.

„Impartasim ingrijorarile din motive de securitate ale anumitor state membre. Dar Schengen este viu si trebuie sa ramana in viata”, „pentru ca, daca Schengen va muri, Europa va muri”, a afirmat in fata presei Avramopoulos, transmite AFP.

Mai multe state membre, in frunte cu Germania si Franta, pledeaza pentru o modificare a regulilor actuale ale Spatiului Schengen, considerand ca acestea nu fac fata amenintarii teroriste constante.

Fara a cere sfarsitul liberei circulatii, Parisul si Berlinul vor sa poata reinstitui mai facil controale la frontierele lor si pe durate mai lungi decat permit reglementarile actuale.

Comisia Europeana a acceptat in principiu o reforma in acest sens a Codului Schengen, dar nu doreste sa mearga atat de departe pe cat solicita cele doua state mentionate, dar si Austria si Danemarca.

In baza regulilor actuale, Franta a informat Comisia Europeana ca va prelungi cu inca sase luni, pana la 30 aprilie 2018, controalele temporare reintroduse la frontiere dupa atentatele din noiembrie 2015, iar Germania si Danemarca au anuntat masuri similare.

Franta si Germania au salutat vineri, la Luxemburg, faptul ca executivul european a pus o reforma a Codului Schengen pe masa negocierilor intre statele membre.

„Credem ca este un pas inainte extrem de important”, a afirmat ministrul de Interne francez, Gerard Collomb, intr-o declaratie in fata presei in prezenta omologului sau german, Thomas de Maiziere. Insa, „in ce priveste modalitatile, avem cateva remarci de facut”, a adaugat el.

Comisia Europeana propune, intre altele, ca perioada maxima de restabilire a controalelor, in caz de amenintare la adresa securitatii unei tari, sa fie de un an, in loc de sase luni.

Daca amenintarea se mentine, masura poate fi prelungita cu doi ani, dar, in acest caz, cu acordul celorlalte state membre.

Parisul si Berlinul insista pentru perioade mai lungi, dar contesta in special obligativitatea obtinerii acordului celorlalte state.

„Dorim sa pastram suveranitatea nationala intr-o problema fundamentala pentru fiecare stat, cea a terorismului”, a subliniat ministrul Collomb.

Ultimele stiri

Stiri