Acasă Sanatate Au aparut aceste simptome? Nu le ignora! Rinichii tai nu functioneaza corespunzator!

Au aparut aceste simptome? Nu le ignora! Rinichii tai nu functioneaza corespunzator!

0
Au aparut aceste simptome? Nu le ignora! Rinichii tai nu functioneaza corespunzator!

 

Sistemul renal este unul dintre cele mai impotante sisteme ale organismului uman. Daca sistemul renal nu functioneaza corespunzator, intreaga sanatate a organismului poate fi compromisa. Citeste in continuare pentru a afla daca rinichii tai functioneaza sau nu corespunzator.

Rinichii sunt parte esentiala a aparatului excretor. Rolul principal al rinchilor este excretia, realizat prin filtrarea sangelui, eliminarea prin urina a substantelor inutile sau daunatoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior. Rinichii reguleaza controlul compozitiei urinei, prin productia hormonala, concentratia in electroliti a spatiului intracelular, presiunii sanguine, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea oaselor, ca si a eritropoezei a tabloului sanguin.

In principiu functia renala consta din doua etape:

1 – o filtrare primara fara elemente de resturi celulare, cu o urina diluata.

2 – o filtrare secundara cand se va resorbi inapoi din urina primara o parte din lichidul eliminat impreuna cu glucide, aminoacizi si electroliti rezultand o urina mai concentrata.

Numai aceasta urina finala va fi eliminata prin uretere din organism.

Urina este un lichid format dintr-un amestec de substante eliminate din organismul vertebratelor. El se formeaza in rinichi care joaca o functie de filtrare a sangelui, aici urina primara va fi refiltrata si ajunge pe caile urinare „uretere” in vezica urinara care la om are o capacitate de ca. 1,5 litri, de unde urina este eliminata in exterior (mictiune) prin uretra si organele sexuale externe.

Formarea si eliminarea urinei joaca un rol important in regularea volemiei sanguine, a echilibrului de electroliti si eliminarea substantelor de dezasimilare din metabolismul proteinelor care sunt toxice. Urina la om are o culoare galbena, culoarea si continutul urinei fiind un indicator valoros la depistarea al unor boli prin examene de laborator.

La om si la animalele vertebrate in general urina este un ultrafiltrat al plasmei sanguine care are loc la nivel renal. Sangele traverseaza corpusculii renali (Corpuscula renalia). Substantele hidrosolubile cu o marime moleculara sub 4,4 nanometri, printre care sunt ionii si microproteinele, vor traversa filtrul de la nivelul corpusculior renali, ajunsi tubulii renali (tubulus) ai nefronului acest filtrat fiind numit „urina primara” ea contine unele substante importante pentru organism ca glucoza, aminoacizi si electroliti (substante minerale). Un om adult produce pe zi intre 180 – 200 litri de urina primara. Aceasta cantitate de urina primara va fi refiltrata la nivelul tubulilor renali proximali si distali (Tubuli, Henle) care formeaza bucle, aici vor fi recuperate substantele necesare organismului si apa intr-un procent de 99 %. Cantitatea de urina secundara rezultata va fi de cca. 1 – 1,5 litri. (60 ml/ora). Ajunsa in bazinul renal urina va fi traversa ureterele ajungand prin cele doua uretere in vezica urinara unde va fi stocata. Din vezica urinara va fi eliminata in exterior prin uretra care se termina in organele sexuale externe.

Procesul de secretie urinara este numita diureza, care are loc prin dializa renala. Diureza este influentata de volemie (volumul sanguin) de presiunea sangelui ca si de actiunea unor hormoni sau a unor substante diuretice ca si cofeina sau etanolul care intesifica diureza.

Un adult sanatos urineaza in jur de 1,5-2 l/zi. Unele boli afecteaza semnificativ acest volum. De exemplu, o persoana care sufera de diabet insipid poate ajunge sa elimine un volum urinar de 3-15 l/zi. La polul opus se afla incapacitatea de a se forma sau excreta urina de catre rinichi care se numeste anurie.

Emisia repetata de urina in cantitati reduse, adica o crestere a frecventei mictiunilor incomplete, este o afectiune ce poarta denumirea de polachisurie.

Daca rinichii nu functioneaza cum trebuie, sanatatea intregului organism este compromisa. In acesta articol va vom prezenta cateva simptome asociate cu afectiuni ale rinichilor care sa va ajute sa identificati imediat problema si sa luati masuri cat mai repede.

Umflaturile

Din cauza faptului ca rinichii nu mai functioneaza  cum trebuie, fata si picioarele vor incepe sa se umfle. Lucrul acesta se intampla atunci cand rinichii nu elimina excesul de lichid din organism.

Modificari in urinare

Semnele ce apar la inceput sunt urmatoarele:

Probleme la urinare

O senzatie de presiune in timpul urinarii

Urina mai inchisa la culoare, neagra, mai putin frecventa si in cantitati mai mici

Coloare palida a urinei, mult mai frecventa si in cantitati mai mari

Urina pala

Nevoia de a urina in timpul noptii

Uscaciune, eruptii cutanate si mancarimi ale pielii

In cazul perturbarii functiei renale, toxinele ce raman blocate in corp duc la uscarea pielii, o senzatie de mancarime persistenta si aparitia eruptiilor cutanate. Aceste simptome nu trebuie sub nicio forma ignorate si nu incercati sa le vindecati aplicand local diferite creme si geluri. Cauza este una de ordin intern si este musai sa cereti opinia unui medic.

Oboseala

Atunci cand rinichii sunt sanatosi si functioneaza cum trebuie, produc eritopoietina, un hormon care induce productia mai multor globule rosii, responsabile cu transportul oxigenului in organism. Daca nu sunt suficiente celule rosii, apare anemia, iar unul din semnele acesteia este o  stare de oboseala generala, dar mai ales la nivelul creierului si muschilor.

Respiratie scurta

Respiratia scurta este un simptom asociat in general cu disfunctiile renale. Atunci cand corpul nu este oxigenat cum trebuie din cauza faptului ca nu exista suficiente celule rosii responsabile cu oxigenarea, se acumuleaza toxine in plamani si intervin problemele cu respiratia.

Gust metalic in gura

Cand toxinele si deseurile se acumuleaza in sange, gustul mancarii  se schimba si respiratia va fi una urat mirositoare. Este afectat si apetitul, mai ales pentru unele dintre alimente.

Durerile

Este vorba de o durere mai ales in partea superioara a spatelui, adica exact zona in care sunt localizati rinichii. Durerea poate fi provocata si de formarea unor pietre la rinichi.

Probleme de concentrare si ameteala

Anemia este cauzata de proasta oxigenare a creierului care poate fi si un semn al problemelor la rinichi. Concentrarea  va va fi afectata, veti incepe sa aveti probleme de memorie si va veti simti ametiti. Pentru a preveni problemele la nivelul rinichilor, incercati sa aveti o dieta bazata pe alimente sanatoase bogate in antioxidanti astfel incat sa-i ajutati sa functioneze si sa proceseze mai bine.

Sursa: doctorulzilei.ro