Un studiu recent a confirmat legatura dintre temperaturile scazute si cresterea incidentei de accident vascular cerebral. Din acest motiv, va sfatuim ca in perioada sezonului rece sa acordati o atentie deosebita conditiilor in care va expuneti organismul la frig.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatori germani de la Spitalul Universitatii Jena (Turingia), frigul exterior ar provoca cresterea cu pana la 30% a riscului de accident vascular cerebral (AVC), acesta avand tendinta sa duca la formarea de cheaguri si la blocarea arterelor. Rezultatele cercetarii, publicate in Journal europeen d’Epidemiologie, arata clar ca si o scadere modesta a temperaturii determina cresterea semnificativa a spitalizarilor pentru afectiuni cardiovasculare.
Dupa o luna decembrie deosebit de calduroasa, temperaturile au scazut cu multe grade in ianuarie. Nimic anormal pentru aceasta perioada a anului, insa temperatura exterioara are influenta asupra sanatatii. Pentru a intelege influenta frigului asupra sanatatii pacientilor, cercetatorii germani au examinat 1.700 de persoane din orasul Jena, asociind apoi starea lor de sanatate cu buletinele meteorologice realizate cu trei zile inaintea spitalizarii fiecarui bolnav ca sa vada daca au existat schimbari notabile in conditiile climatice, scrie metronwes.fr.
Ei au ajuns la concluzia ca nu este nevoie de o scadere vertiginoasa a temperaturilor exterioare, ci doar de cel mult 2,9 grade Celsius, pentru cresterea riscului de AVC cu 11% in primele doua zile dupa racire. La pacientii care prezinta un risc deosebit (avand colesterolul marit, fumatori s.a.), riscurile cresc pana la 30%.
Observand pacientii, cercetatorii au constatat ca frigul are tendinta sa complice circulatia sanguina si, prin urmare, sa favorizeze aparitia cheagurilor. Acestea pot bloca rapid canalele care iriga creierul. In plus, frigul poate duce la ingustarea vaselor sanguine si la cresterea presiunii arteriale, factori extrem de periculosi care sporesc semnificativ riscul unor atacuri cerebrale.
Ce se poate face, totusi, impotriva frigului? Cateva masuri de prudenta pot fi salvatoare. Mai ales persoanele cu risc trebuie sa fie atente la cel mai mic semn de avertizare. Printre simptomele generale ale accidentului vascular cerebral se numara o stare de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului, tulburari de vedere la un ochi sau la ambii (vedere neclara, incetosata, cu pete, vedere dubla sau pierderea vederii), confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti, tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii, dureri de cap severe.
Persoanelor cu risc de AVC li se recomanda miscare in aer liber, dar cu moderatie, mai ales in cazul in care nu sunt foarte sportive. (C.M.)
Sursa: ziarulunirea.ro