luni, iunie 5, 2023

Atentie, romani! Budapesta impune masuri dure pentru romanii care vor sa tranziteze Ungaria

Romania a fost inclusa pe lista galbena, conform informatiilor comunicate public de catre autoritatile ungare, cetatenii ce calatoresc din tara noastra in Ungaria fiind testati obligatoriu la punctul de trecere a frontierei, pentru infectia cu noul coronavirus, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Pe langa Romania, zona galbena mai cuprinde in prezent Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federatia Rusa, Serbia, Japonia, China si SUA, arata MAE, intr-un comunicat transmis miercuri.

Potrivit sursei citate, noile prevederi legislative care reglementeaza conditiile de intrare pe teritoriul Ungariei se aplica atat cetatenilor ungari, cat si cetatenilor straini (indiferent de cetatenie, UE, non-UE), criteriul de clasificare pentru accesul in Ungaria fiind statul (zona) din care vine cetateanul respectiv. Totodata, conform informatiilor comunicate de autoritatile ungare, noile dispozitii nu se aplica tranzitului de marfa, posesorilor de pasapoarte oficiale si persoanelor care pot dovedi ca in ultimele sase luni au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2.

Statele de provenienta ale persoanelor care doresc sa intre in Ungaria sunt clasificate pe trei categorii : zona verde – fara restrictii de intrare, zona galbena – restrictii de intrare, zona rosie – nu este permisa intrarea. La acest moment, statele incluse in zona rosie sunt: Albania, Bosnia si Hertegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar si restul statelor din Asia, Africa si America Latina care nu sunt enumerate in zona galbena.

Persoanele care intra pe teritoriul Ungariei din statele incluse de autoritatile ungare in zona galbena, zona in care se afla si Romania, sunt testate obligatoriu la punctul de trecere a frontierei. Cetatenilor care prezinta simptome nu li se permite intrarea in tara, iar cei care nu prezinta simptome intra obligatoriu in carantina, fie institutionalizata, fie la domiciliu (autoizolare) in Ungaria (daca exista posibilitatea), fiind luati in evidentele autoritatilor sanitare ungare.

Persoanele fata de care s-a dispus masura carantinei la domiciliu (autoizolare) pot solicita autoritatilor competente iesirea din carantina dupa efectuarea a doua teste moleculare biologice, la un interval de minimum 48 h. In cazul in care primul test este negativ, persoana poate iesi din carantina, dar este obligata in continuare sa efectueze si cel de-al doilea test. In situatia in care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.

Sunt exceptate de la masura carantinei la domiciliu persoanele care prezinta la punctul de trecere a frontierei doua teste moleculare cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 efectuate in ultimele cinci zile inainte de intrarea in Ungaria, dar la o diferenta de minimum 48 de ore. MAE reitereaza ca certificatele trebuie sa fie emise in limba maghiara sau engleza.

MAE subliniaza ca cetatenilor romani care sosesc din statele aflate in zona rosie nu le va fi permisa intrarea pe teritoriul ungar.

Cu privire la tranzit, autoritatile ungare au precizat ca cetatenii straini care intra in Ungaria in scopul tranzitarii teritoriului vor fi supusi unei examinari medicale si li se va permite accesul, in masura in care persoanele nu prezinta simptome. Totodata, pentru permiterea tranzitului, sunt obligatorii respectarea conditiilor prevazute de Codul Schengen, prezentarea unui document din care sa rezulte scopul deplasarii si tara de destinatie, precum si asigurarea dreptului de intrare pe teritoriul statului vecin Ungariei care se afla pe ruta de tranzit spre tara de destinatie.

De asemenea, tranzitul se va desfasura in maximum 24 de ore, pe rutele special desemnate, cu posibilitatea opririi la punctele de odihna sau alimentare marcate in acest sens.

Punctele de frontiera pentru intrare/iesire, rutele de tranzit, locurile de odihna si intervalele orare de parasire a teritoriului Ungariei sunt disponibile pe site-ul politiei ungare: www.police.hu.

De asemenea, exista derogari specifice anumitor categorii de persoane. Dintre acestea: cetatenii anumitor state vecine, inclusiv Romania, (lucratori transfrontalieri, detinatori de imobile etc.) pot intra pe teritoriul Ungariei pe o raza de 30 de km in zona de frontiera pentru maximum 24 de ore; lucratorii sezonieri din agricultura provenind din toate statele vecine pot intra in Ungaria la solicitarea angajatorului si dupa informarea prealabila de catre angajator a Inspectoratului General al Politiei.

Demersurile angajatorului se fac electronic, cu 48 de ore inainte, iar cererea va cuprinde numele si documentul de identitate al angajatului, locul desfasurarii activitatii, locul cazarii si durata raportului de munca. Suplimentar, angajatorii sunt obligati sa informeze in scris lucratorii sezonieri, in limba materna a acestora, despre conditiile si data intrarii pe teritoriul Ungariei. Trecerea frontierei se realizeaza doar prin punctele care vor fi stabilite de conducerea politiei ungare in acest scop, in mod organizat, in grupuri. Lucratorii sezonieri pot intra dupa efectuarea controlului medical care nu confirma suspiciunea contactarii virusului COVID-19.

Dupa intrarea in Ungaria, salariatul sezonier va fi luat in evidentele de autoritatilor de sanatate publica si va intra in carantina la locul de munca timp de 14 zile. La incetarea raportului de munca, angajatorul este obligat sa anunte atat punctul de trecere a frontierei, cat si autoritatile de sanatate publica din Ungaria cu 48 de ore inaintea plecarii.

Sunt scutite de restrictii si calatoriile in scop de afaceri. Managerii sau angajatii companiilor inregistrate in Ungaria sau in tarile mentionate in Hotararea de Guvern 341/2020 pot intra in aceasta tara fara restrictii, daca respectivele companii sunt afiliate, iar in acceptiunea legii privind impozitarea intre ele exista relatii contractuale. Persoana in cauza trebuie sa demonstreze ca deplasarea se face in interes de serviciu, arata MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei la Budapesta: 0036 13 847 689, al Consulatului General al Romaniei la Szeged: 0036 62 424 431 sau al Consulatului General al Romaniei la Gyula: 0036 66 464 579, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie telefonul de urgenta al misiunii diplomatice 0036 30 535 69 12 sau ale oficiilor consulare: 0036 30 6777 980 – Consulatul General al Romaniei la Szeged si 0036 30 6357181 – Consulatul General al Romaniei la Gyula.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51934, budapesta.mae.ro, szeged.mae.ro, gyula.mae.ro si www.mae.ro/.

Ultimele stiri

Stiri