Atentie! Daca suferi de aceste simptome, nu e o banala boala de stomac! E cancer gastric!

1320

In cazul in care suferi de simptomele prezentate in randurile urmatoare, nu trebuie sa mai stai pe gaduri, ci este necesar sa mergi la medic pentru a face analizele medicale de rigoare.

Arsurile gastrice care nu cedeaza dupa administrarea medicamentelor antiacide, slabirea brusca si indigestia prelungita sunt posibile simptome ale cancerului la stomac.

Anual, in tara noastra sunt depistate aproape 3.000 de cazuri de cancer gastric, majoritatea in stadii avansate, potrivit Ligii Romane de Cancer. Din pacate, in faza de debut, boala nu are semne evidente.

Astfel, in jur de 80% din cei cu cancer gastric nu au simptome la inceput. Pe masura dezvoltarii tumorii, pe langa disconfortul gastric, care se accentueaza dupa masa, apar si alte semne, cum ar fi oboseala, dificultatea de a inghiti, ameteli, constipatie, diaree si varsaturi.

Cancerul de stomac se diagnosticheaza prin endoscopie digestiva, cu prelevare de tesut pentru biopsie. Este nevoie si de ecografie (pentru a se vedea daca au aparut metastaze, de pilda, la ficat) si de tomografie (care ofera informatii asupra stadiului bolii).

De ce apare

Printre factorii importanti de risc in aparitia bolii se numara infectia cu Helicobacter pylori. In 1994, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului a clasat Helicobacter pylori ca si carcinogen de clasa I, ceea cea inseamna ca prezinta un risc oncogen crescut.

Alte cauze sunt: abuzul de alcool, fumatul si munca in mediu toxic (expunerea la nichel, azbest). Alimentatia joaca un rol important in aparitia cancerului gastric, principalele produse incriminate fiind produsele sarate si procesate. Nitrozaminele prezente in mezeluri si peste afumat sunt compusi cancerigeni, care favorizeaza aparitia bolii.

Sfaturi pentru bolnavii de ulcer

•    Nu intrerupe tratamentul recomandat de medic. In cazul in care apar efecte secundare, semnaleaza-le doctorului.

•    Evita sa iei alte medicamente in afara de cele prescrise. Ulcerul se poate agrava in cazul in care iei antiinflamatoare sau antalgice (contra durerii). Astfel de medicamente pot duce la reaparitia ulcerului; daca esti totusi nevoit sa le iei, este bine sa fie administrate cu pastile care scad secretia acida gastrica.

•    Efectueaza analizele necesare (endoscopie, teste de sange).

•    Mergi de urgenta la medic in cazul in care ai varsaturi cu sange, greutate la inghitirea alimentelor, pierdere inexplicabila in greutate, dureri abdominale persistente, care te trezesc noaptea din somn. Astfel de simptome pot fi puse pe seama complicatiilor ulcerului si nu trebuie neglijate.

•    Nu fuma, nu consuma alcool si evita stresul.

Sursa: clicksanatate.ro