joi, martie 23, 2023

Atentie barbati! Anxietatea poate cauza aparitia unor forme agresive de cancer!

Persoanele adesea nervoase si stresate risca sa se imbolnaveasca de cancer agresiv, ne sugereaza noile cercetari. Oamenii de stiinta au descoperit ca soarecii anxiosi au fost mai afectati de tumori de piele decat soarecii linistiti. Persoanele stresate si ingrijorate ar putea fi sensibile in acelasi mod, cred cercetatorii.

Tulburarea anxioasa generalizata ii expune pe barbati la un risc dublu de a muri de cancer. Prin urmare, este extrem de important ca acest factor sa fie tinut sub control. Insa cercetatorii de la Universitatea Cambridge nu au observat aceasta asociere la femei, potrivit studiului lor aparut in revista medicala „Le Generaliste”.

Anxietatea generalizata vizeaza circa 5% din populatie si se manifesta mai ales prin simptome precum tensiune musculara, probleme legate de somn, dificultati de concentrare, nervozitate. Echipa britanica de cercetatori a analizat datele a aproximativ 16.000 de adulti europeni. Diagnosticele de anxietate le fusesera puse acestora intre 1996 si 2000. Apoi, cercetatorii au recensat cazurile de decese provocate de cancer.

Astfel, explica „Le Generaliste”, „rezultatele au aratat ca barbatii suferind de o dezordine anxioasa severa sunt de doua ori mai expusi riscului de a muri de cancer.

Constatarea a ramas valabila si dupa ce ei au luat in calcul si alti factori: varsta, bolile cronice, bolile mentale grave, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizica sau tratamentele medicamentoase».

Totusi, afirma autorii studiului, «nu putem spune ca anxietatea reprezinta  o cauza directa, este posibil ca barbatii anxiosi sa adopte un stil de viata si/sau sa prezinte alti factori care cresc riscul de a dezvolta un cancer care sa le provoace decesul». Insa acest studiu sugereaza ca personalul din sanatate trebuie sa acorde o mai mare atentie tulburarilor anxioase.

Cu siguranta, alte studii vor determina cu mai multa precizie ce tipuri de cancer si cu ce rata de mortalitate sunt mai specific asociate cu anxietatea.

Sursa: Rador.ro

Ultimele stiri

Stiri