Atentie! Aceasta substanta este la fel de periculoasa ca fumatul, alcoolismul sau obezitatea

870

Desi majoritatea dintre noi am crede ca nu exista obiceiuri mai nocive decat fumatul sau decat consumul excesiv de alcool, acest lucru este departe de a fi adevarat. Se pare ca o substanta folosita in bucatarie reprezinta un pericol la fel de mare pentru sanatate precum fumatul, alcoolismul sau obezitatea.

In tarile dezvoltate se consuma sare in exces, fiind un obicei la fel de periculos ca fumatul, alcoolismul, sedentarismul sau obezitatea. Din sare, sodiul este cel care ne intereseaza, caci organismul uman are nevoie de el pentru a functiona. Sodiul ajuta la mentinerea unei concentratii corecte a fluidelor corporale, joaca un rol important in transmiterea impulsurilor electrice catre terminatiile nervoase si contribuie la absorbtia nutrientilor in celule.

Excesul de sodiu face ca organismul sa retina prea multa apa, asa incit creste volumul fluidelor corporale. Multi specialisti considera ca sarea duce la hipertensiune arteriala, care, la randul ei, duce la boli coronariene si accidente vasculare cerebrale. In mod normal, un adult poate sa elimine excesul de sodiu prin urina, dar daca nu are rinichi sanatosi, sarea poate dauna. Specialistii recomanda sa nu consumam mai mult de sase grame de sare pe zi, adica putin mai mult de o lingurita. Daca am reusi sa ne limitam la cantitatea indicata, am putea preveni cateva sute de mii de infarcturi si accidente cerebrale pe an. Sarea pe care o adaugam in mancare nu depaseste 10-15% din consumul zilnic. Astfel, problema nu este in cele doua-trei grame de sare, ci in cantitatile mari de sare care fac parte din compozitia alimentelor procesate. Aproximativ 80% din sarea pe care o consumam vine din alimentele procesate – mezeluri, conserve, paine. Studiile au aratat ca oamenii nu pot face diferenta intre un produs din carne bogat in sare si unul mai sarac. Sarea este adaugata in alimentele procesate si pentru gust, dar si pentru a ajuta la conservare. Adevarata problema nu este sarea de masa, cea pe care o punem noi in mancare, ci aditivii alimentari care se folosesc la producerea alimentelor procesate. Unii dintre acestia contin sodiu foarte mult. Chiar se estimeaza ca 70% din sodiul pe care il consumam provine din alimentele procesate. Putem limita cantitatea consumata numai daca evitam mancarea procesata. Cei de la OMS estimeaza ca, la nivel mondial, peste patru milioane de decese ar fi evitate, in fiecare an, daca am invata sa ne limitam la cele 5 grame de sare pe zi. Cei care nu fac asta risca un atac vascular cerebral sau boli cardiovasculare grave.

Sursa: rador.ro