Numeroase sunt remediile care pot ucide celulele canceroase dar cati dintre noi am auzit de plante medicinale, foarte apreciate de medicina naturista, care pot cauza aparitia cancerului. Ei bine, o planta care creste si la noi in Romania poate cauza aparitia cancerului. Citeste in continuare pentru a afla despre ce planta este vorba.
In urma unui studiu, s-a demonstrat ca o planta medicinala poate sa cauzeze cancer la vezica urinara, dar si multe alte afectiuni grave (precum bolile de rinichi). Este vorba despre marul-lupului, o planta care creste si la noi in tara si care este folosita destul de des in medicina naturista.
La noi in tara, aceasta planta se foloseste cel mai des extern, dar circula si recomandari privind administrarea sa interna.
Ce o face atat de periculoasa
O substanta din compozitia acestei plante, si anume acidul aristolochic, este responsabila de formarea tumorilor cancerigene.
Un articol recent publicat in Science Translational Medicine a confirmat legatura dintre acidul aristolochic continut in planta si aparitia cancerelor la nivelul aparatului urinar.
Cercetatori de la universitatile americane Johns Hopkins si Stony Brook au secventiat genoamele celulelor provenite de la 19 pacienti taiwanezi care fusesera expusi la acid aristolochic si sufereau de cancere ale aparatului urinar, comparandu-le cu genoamele a 7 pacienti care, din cat se stia, nu fusese expusi la substanta respectiva.
Ce toxina este responsabila de aparitia unui anumit cancer
Metoda utilizata a avut in vedere secventierea exomului, acea parte a genomului uman care codifica sinteza proteinelor functionale si poate dezvalui prezenta unor mutatii specifice – in cazul de fata, mutatii asociate cu cancerul.
Prin aceasta metoda, expunerea la acid aristolochic a putut fi corelata direct cu apartia cancerului la fiecare individ, deoarece aceasta tehnologie permite recunoasterea „semnaturilor mutationale” specifice, care arata cu certitudine ce toxina este responsabila de aparitia unui anumit cancer.
Ce au gasit specialistii
Cercetatorii au gasit, in medie, 753 de mutatii in fiecare tumoare, in randul celor expusi la acid aristolochic, comparativ cu doar 91 de mutatii, in medie, in celulele celor care nu fusesera expusi la toxina. Un asemenea nivel al mutatiilor este mai mare decat cel intalnit in cazul meloanoamelor maligne cauzate de radiatiile ultraviolete si in cazul cancerelor pulmonare cauzate de fumat.
Sursa: clicksanatate.ro