Desi pare putin probabil sa ti se intample chiar tie sau unei persoane apropiate, lucrurile nu stau chiar asa. Este foarte important sa fii pregatit pentru orice, mai ales atunci cand pregatirea ta poate salva viata unui om.
Atacul cerebral, cunoscut si sub denumirea de accident vascular cerebral (AVC), este a treia cauza de mortalitate la nivel mondial, dupa bolile cardiovasculare si cancer. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca, pana in anul 2030, atacul cerebral va surclasa celelalte doua afectiuni.
AVC se produce in doua situatii: atunci cand creierul nu mai este alimentat cu sange in mod corespunzator si astfel nu mai primeste oxigen sau atunci cand are loc o hemoragie cerebrala. Pe langa simptomele specifice, exista o serie de simptome ale atacului cerebral pe care oamenii le confunda si, prin urmare, le ignora. Afla, din randurile urmatoare, care sunt simptomele usor de confundat ale AVC.
Probleme de vedere
Persoanele care au fost victimele unui atac cerebral se vor confrunta cu tulburari de vedere precum vedere neclara sau dubla sau chiar pierderea completa a acuitatii vizuale la unul din ochi. Sincer acum, cate dintre noi s-ar gandi ca tocmai au avut de-a face cu un AVC daca ar incepe sa vada neclar?
Ameteli si greturi
Sunt unele dintre cele mai frecvente simptome ale atacului cerebral si, totodata, unele dintre cel mai usor de confundat. De ce sa te gandesti ca tocmai ai suferit un AVC cand ai putea sa te gandesti ca te confrunti cu o problema digestiva sau, pur si simplu, cu oboseala accentuata?
Durere accentuata
Durerea accentuata nu poate fi considerata simptom specific accidentului vascular cerebral decat in situatia in care aceasta este vie si apare spontan in brate, picioare, degete sau in regiunea fetei.
Sughit
Sughitul este o contractie involuntara a diafragmei, determinata de o usoara iritatie a stomacului. In mod normal, acesta nu semnaleaza o problema de sanatate si este pasager. Poate fi considerat insa unul dintre simptomele atacului cerebral atunci cand dureaza prea mult, situatie in care afecteaza centrul respiratiei din creier. Acest simptom se manifesta cu precadere la femei.
Tahicardie
Viteza cu care bate inima poate fi influentata de factori precum efortul, stresul, supararea. Din pacate, acesta este unul dintre cele cateva simptome ale atacului cerebral cel mai usor de confundat. Daca inima iti bate prea repede sau, dimpotriva, ai impresia ca nu bate aproape deloc, ia in considerare faptul ca ai putea fi victima unui AVC.
Sursa: realitatea.net