joi, martie 23, 2023

Astazi este pomenit Sfantul Proroc Maleahi, cel care vorbea fata catre fata cu ingerul Domnului!

Sfantul Proroc Maleahi a facut parte din semintia lui Levi. A trait cu patru sute de ani inainte de intruparea Domnului si a profetit in timpul lui Ezdra. Cartea profetului Maleahi reda mustrarile adresate de Dumnezeu lui Israel prin el si profetia despre Mesia, indemnand poporul la pocainta. Vremea lui Maleahi a fost una de decadere a cinstirii lui Dumnezeu.

Numele “Maleahi” se talcuieste „inger”. A primit acest nume pentru ca vorbea fata in fata cu ingerul Domnului si pentru ca pazea ingereasca curatie.

A murit de tanar si a fost ingropat la un loc cu parintii sai.

Troparul Sfantului Prooroc Maleahi

Glasul 2

Pomenirea proorocului Tau Maleahi praznuind, Doamne, printr-insul Te rugam, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfantului Prooroc Maleahi

Glasul 3

Mare Proorocule Maleahi, plin fiind de intelepciunea Dumnezeiasca, cea mai presus de intelepciune, ai aratat, ca un prooroc, ca Cel Ce din veac este Intelepciunea lui Dumnezeu, are sa petreaca cu toti cei de jos. Pentru aceasta te cinstim, savarsind cu credinta Dumnezeiasca ta pomenire.

Sfantul Mucenic Gordie (+314)

Sfantul Mucenic Gordie a trait in vremea lui Licinius al Romei (308-324). Din cauza persecutiilor impotriva crestinilor, Gordie a renuntat sa mai fie ostas si s-a retras in munti. Revine in cetate in ziua praznuirii lui Marte, zeul razboiului, ca sa-L marturiseasca pe Hristos. Nevoind sa lepede credinta in Hristos, din porunca imparatului, i s-a taiat capul.

Troparul Sfantului Mucenic Gordie

Glasul 4

Mucenicul Tau, Doamne, Gordie, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfantului Mucenic Gordie

Glasul 2

Sa laudam cu totii pe Incununatul Mucenic Gordie, ostasul cel nebiruit in lupte si neinfrant in incercari, care ne-a stralucit cu adevarat, de la rasarit, ca o stea mare, Dumnezeiasca podoaba a mucenicilor lui Hristos.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea cuviosului Petru Stegarul.

Sursa

 

Ultimele stiri

Stiri