marți, februarie 7, 2023

Aproape 60% dintre romanii emigrati vor sa se intoarca in tara! Conationalii din Italia sunt pe primul loc!

Dintre romanii emigrati, 57% vor sa se intoarca in tara, iar in functie de tara de emigratie, cele mai mari procente se inregistreaza in Italia (68%) si Marea Britanie (63%), iar cele mai mici in Germania si Statele Unite (43%), conform rezultatelor unui studiu despre diaspora romaneasca, comandat de RePatriot si realizat de Open-I Research.

“Pentru a investi in tara lor, romanii au nevoie de incredere si de oportunitati, au nevoie de exemple de succes in care sa se regaseasca. Coruptia, birocratia si neincrederea in clasa politico-administrativa sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat. incercam sa micsoram aceste bariere prin puterea exemplului, prin platforma RePatriot, prin intalniri directe in care lucram impreuna umar la umar pentru a genera plusvaloare afacerilor noastre si Romaniei”, a declarat Marius Bostan, initiatorul RePatriot.

Astfel, 56% dintre romanii emigrati vor sa investeasca in Romania, iar cei din Marea Britanie vor sa investeasca in Romania in pondere de 69%, considerand ca cele mai atractive domenii sunt turismul (37%) si agricultura (38%), insa principala lor bariera este coruptia din Romania.

“Un trend interesant si explicabil in contextul Brexit se observa la romanii din Marea Britanie, care, pe langa faptul ca vor sa se intoarca in tara in procent foarte mare, vor sa si investeasca in Romania, marea majoritate dorind sa inceapa o afacere (56%). Romanii din diaspora cu experienta in mediul de business sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investitii romanesti si straine noi”, a declarat Claudiu Vrinceanu, unul din liderii proiectului RePatriot.

Pentru romanii care vor sa se intoarca, principalul motiv este regasirea “cuibului”, astfel incat 68% spun ca vor sa fie “din nou acasa”.

Un procent de 47% vor sa faca ceva pentru Romania, iar 39% vor sa inceapa o afacere in tara.

Dintre romanii din Marea Britanie care vor sa se intoarca in tara, 56% vor sa inceapa o afacere.

Ei se declara optimisti cu privire la potentialul de schimbare al Romaniei si, in plus, vor sa foloseasca aici lucrurile pe care le-au invatat, si sa ajute la schimbarea in bine a mentalitatii romanesti.

“Faptul ca cei care vor sa se intoarca au potentialul de a aduce o energie noua si de a schimba mentalitati, pe langa faptul ca vor sa si investeasca in afaceri, reprezinta una din cele mai importante concluzii ale studiului”, a declarat Adina Nica, director general Open-I Research.

De asemenea, 43% dintre romanii din diaspora estimeaza ca in urmatorii ani lucrurile se vor imbunatati in Romania, iar 26% cred ca lucrurile se vor inrautati.

“Dintre romanii care nu vor sa se intoarca in tara (43% din romanii emigrati), 82% declara ca principalul motiv este coruptia si 70% clasa politica. Daca aceste probleme s-ar ameliora, impreuna cu imbunatatirea sistemului sanitar si reducerea birocratiei, acestia ar lua in considerare repatrierea. Din pacate, cei care nu vor sa se intoarca in tara sunt cei in care s-a investit cel mai mult pentru educatie in ultimii ani, ei avand, mai mult decat media, studii superioare si varsta intre 25 si 45 de ani”, a declarat Adina Nica.

Odata emigrati, romanii tin legatura cu tara, in special cu familia. Mai mult decat atat, ei transfera bani in tara, 71% au transferat bani in ultimele 12 luni (procentul cel mai mare se inregistreaza la emigrantii din Spania, 78%).

Studiul privind romanii din diaspora a fost initiat in luna august, de catre agentia de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot.

Chestionarul a fost completat online de catre 1.192 romani emigrati in tari precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franta, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

Open-I Research este o companie de cercetare pentru strategie de marketing.

RePatriot, proiect al Fundatiei Romanian Business Leaders, este o platforma de consiliere si informatie, care isi propune sa faciliteze accesul romanilor din strainatate la oportunitatile din tara, scrie News.ro.

Ultimele stiri

Stiri