sâmbătă, aprilie 1, 2023

Apa din piscina poate contribui la cresterea riscului de cancer!

Inotatul si relaxarea in piscina pare a fi o alegere foarte sanatoasa, dar un nou studiu avertizeaza cu privire la pericolele pe care le ascund aceste activitati aparent inofensive.

Un studiu realizat de cercetatorii americani si publicat in revista Environmental Science & Technology, a Asociatiei americane pentru Chimie, arata ca, in ciuda igienizarii piscinelor si cazilor publice, este plin de microbi in aceste spatii.

Este vorba despre germeni care pot provoca atat boli interne, cat si pe suprafata corpului. Studiul arata ca dezinfectantii pentru piscine (in special cele bazate pe clor si brom, care sunt printre cel mai des folosite) au rolul de a distruge factorii patogeni, acele organisme microscopice care provoaca bolile, interactioneaz cu substantele care ajung din corpul omului in apa.

”Dezinfectarea cu aceste produse, in special cu cele pe baza de clor, brom, ozon, fac reactie cu materia organica prezenta in apa”, avertizeaza Susan Richardson, doctor in chimie si unul dintre coordonatorii studiului, de la Universitatea South Carolina, conform unica.ro.

”Astfel, ureea, acidul uric, din urina, substantele medicamentoase care se pot gasi in aceasta, transpiratia (ureea se gaseste si aici), dar si compusii chimici care se gasesc in produsele de ingrijire personala (lotiunea pentru protectie solara, creme, produse de ingrijire si styling pentru par, ori alte cosmetice) interactioneaza cu substantele chimice folosite pentru curatarea apei”, sustine Richardson.

Medicul si echipa ei au facut teste pe esantioane prelevate din piscinele publice, dar si din jacuzzi, dupa ce acestea au fost frecventate foarte mult. Acestia au ajuns la concluzia ca agentii mutageni ce se regasesc in apa sunt de 4,1 ori mai multi decat intr-o piscina normala.

Asocierea acestor substante poate duce la imbolnaviri usoare, dar dese, precum si la afectiuni mai grave. ”Raceli dese, amigdalite, tuse productiva, infectii ale ochilor, probleme ale pielii sunt cateva dintre afectiunile care au fost des raportate de catre cei care frecventeaza des piscinele publice. Aceste substante pot provoca un rau mult mai mare sistemului nostru celular, iar studiile noastre realizate in randul persoanelor care inoata frecvent sau lucreaza in apropierea piscinelor au avut o rata mai mare de imbolnavire cu afectiuni respiratorii, dar si cu cancer la vezica urinara”, a aratat Richardson.

Sursa: realitatea.net

Ultimele stiri

Stiri