Anuntul facut de Armata Romana: „Tara, tara, vrem ostasi!” Sunt chemati ofiteri si soldati!

822

Ministerul Apararii Nationale se pregateste sa inceapa recrutarea de rezervisti voluntari, care vor completa necesarul de militari al Armatei Romane pe timp de pace si, mai ales, in situatii de criza sau de razboi.

Potrivit normelor metodologice care urmeaza a fi aprobate de ministrul Apararii, Gabriel Les, „rezervistii voluntari sunt destinati pentru asigurarea cu prioritate a structurii de forte a armatei cu resursele umane necesare realizarii capacitatii de lupta complete”.

Rezervistii voluntari vor primi din partea MApN o „solda de functie si de grad, pentru numarul de zile de participare efectiva la instruire / misiuni”, precum si alocatie de hrana.

In afara perioadelor de instruire sau de misiune, rezervistii voluntari vor primi o „indemnizatie lunara in cuantum de 10% din suma reprezentand solda de functie pe care sunt incadrati”. Cu alte cuvinte, rezervistul poate lucra in viata civila sau in propria gospodarie, dar primeste in plus si o mica suma de bani, lunar, din partea MApN, care stie ca poate conta pe el in caz de razboi.

Documentele elaborate de Ministerul Apararii precizeaza ca rezervistii voluntari vor merge si in teatrele de lupta internationale: „Rezervistii voluntari participa la intreaga gama de misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in conditiile art. 15 din Legea nr. 121/2011 privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman”.

Pentru posturile de rezervist voluntar, MApN primeste candidaturi din partea oricarui cetatean roman, indiferent de sex, cu conditia sa aiba cel mult 55 de ani (pentru cei care au deja o anumita pregatire militara) sau cel mult 51 de ani (pentru cei care nu au deloc pregatire militara). Potrivit romanialibera.ro, candidatii pentru posturile de rezervist voluntar trebuie sa fi absolvit cel putin scoala generala, dar in functie de nivelul studiilor vor fi incadrati cu grad de soldat, gradat, subofiter, maistru militar sau ofiter.

Pentru anumite domenii se cer in plus sa posede permis de conducere sau brevet de pilot. De asemenea, candidatii vor avea de sustinut probe fizice, teste psihologice si o vizita medicala cu caracter eliminatoriu.

Spre deosebire de vechii militari in termen, care erau zi si noapte in unitate, rezervistii voluntari nu vor fi obligati sa locuiasca in cazarmi. Ei vor putea locui si acasa, cu conditia sa se prezinte la unitate in fiecare zi, iar distanta intre domiciliu si unitatea lor militara sa fie de cel mult 50 de kilometri. Normele metodologice care vor fi aprobate de ministrul Apararii, Gabriel Les, se aplica asupra Legii 270 / 2015 privind Statutul rezervistilor voluntari.