marți, mai 30, 2023

Alimentul viitorului – Aceasta alga este cel mai complet aliment din Romania si un veritabil medicament!

Super-alimentul spirulina este de departe alimentul cel mai dens din punct de vedere nutritiv din intreaga lume, iar beneficiile sale au fost confirmate de numeroase studii stiintifice. In cele ce urmeaza vom face o trecere in revista a proprietatilor si a beneficiilor pe care le ofera aceasta alga asupra organismului uman.

Din pacate, multe diete pentru slabit exclud anumite grupe de alimente importante pentru aportul lor de vitamine si minerale. Este mai ales cazul vitaminelor din grupul B (cand sunt excluse carnea si alimentele bogate in amidon) sau al celor liposolubile de tipul A, D si E (daca se mananca doar preparate fara grasime sau daca au fost excluse materiile grase de tipul ulei sau unt).

O alta carenta frecventa este cea de saruri minerale, in special de magneziu (pe care il luam din alimentele cu un continut energetic ridicat, precum ciocolata, legumele uscate sau bananele), si de oligoelemente: fier, cupru si zinc in principal, din cauza excluderii produselor de origine animala. Consecintele sunt multiple: de la oboseala fizica si psihica la afectiuni cutanate, ameteli, scaderea imunitatii.

Dietele drastice, din care sunt eliminate cu totul grasimile, pot duce la probleme de memorie si de concentrare, la depresie si la afectiuni cardiovasculare. Slabirea musculaturii este si ea o problema de care se lovesc multe persoane aflate la dieta. Pentru ca aportul de calorii este prea scazut, organismul trebuie sa-si ia energie din rezervele proprii de grasimi si proteine. Dat fiind ca proteinele intra in structura fibrelor musculare, muschii au tendinta sa se topeasca in regimurile hipocalorice. Muschii contribuie si la sustinerea articulatiilor, iar proteinele sunt prezente in structura scheletului, asa ca nu pot fi neglijate nici problemele osteoarticulare ce pot interveni in cazul dietelor aspre.

Aceste carente de vitamine si minerale pot fi evitate cu ajutorul spirulinei, considerata un aliment al viitorului si un veritabil medicament.

Spirulina este o microalga de culoare verde-albastrie, una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, astfel incat alte forme de viata sa poata aparea. Caracterizata ca fiind un „superaliment“, spirulina este atat de bogata in nutrienti incat o dieta bazata pe apa si pe aceasta alga poate sa sustina buna functionare a organismului.

La inceput, spirulina se gasea in lacurile alcaline calde din Africa si din America Centrala si de Sud, fiind consumata, printre alte popoare, de catre azteci, care i-au confirmat siguranta alimentara si efectele benefice asupra organismului timp de secole. Numele provine de la forma spiralata a algei, fiind specifica lacurilor cu apa dulce, desi poate sa fie intalnita si in izvoarele cu apa sarata.

Odata recoltata, este transformata intr-o pasta densa, apoi este lasata se se intareasca, dupa care este pisata, ca in final sa fie comercializata sub forma de capsule.

Chiar daca unii reclama gustul neplacut, spirulina inglobeaza in proportie de 60-70% proteine pure, adica mai mult decat poate sa contine carnea de vita sau de pui, ceea ce inseamna ca are toti cei opt aminoacizi esentiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina) care pot sa mentina o stare de sanatate optima.

Printre ceilalti nutrienti valorosi pe care ii contine se numara: acid gama-linoleic, care reduce colesterolul rau LDL si previne aparitia bolilor de cardiovasculare, ficocianina, substanta care inhiba formarea cancerului de colon, un nivel de cinci ori mai mare de beta-caroten decat morcovii si de 40 de ori mai mare decat spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, fier, clorofila si acizi nucleici ARN si ADN.

CITEŞTE MAI MULT ÎN PAGINA URMĂTOARE >>>>>

Ultimele stiri

Stiri