luni, iunie 5, 2023

Alexandru Rafila avertizeaza: De la 1% cazuri pozitive acum patru saptamani, am ajuns la 3%. Avem o problema de sanatate publica!

Profesorul Alexandru Rafila a atras atentia, la Digi24, ca numarul de cazuri de coronavirus, in medie, in ultima saptamana fata de cea anterioara s-a dublat si a atras atentia asupra respectarii masurilor de prevenire a imbolnavirilor.

„Avem o saptamana de crestere de la 150 de cazuri in medie, la 265. Media ultimei saptamani arata o dublare a numarului de cazuri fata de media saptamanii anterioare.

S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, fata de 1 – 1,5% cat aveam acum 3 – 4 saptamani.

Ne-am intors la o valoare mult mai importanta fata de perioada de la sfarsitul starii de urgenta.

Sa vedem daca aceasta crestere se stabilizeaza in jurul acestei valori.

Lucrurile pot fi tinute sub control daca se vor imbolnavi mai multe persoane tinere, fara boli, dar situatia poate deveni ingrijoratoare daca boala va afecta mai multe persoane varstnice.

Important e ce facem acum, controlam evolutia si intram pe panta descendenta sau lucrurile vor evolua si numarul de cazuri va creste. Ne gasim in fata unei probleme de sanatate publica.

Este important sa ne concentram sa incurajam oamenii sa respecte masurile de protectie care pot face diferenta intre o vara acceptabila din punct de vedere al infectarilor si o vara agitata cu diverse probleme care pot aparea in focar sau intensificarea transmiterii comunitare.

Multi sperau ca transmiterea sa dispara vara, dar numarul de cazuri creste in tari cu temperaturi ridicate”, a spus Alexandru Rafila.

Ultimele stiri

Stiri