Acasă Stiri Stiri Romania Alerta! Scoli si gradinite din Romania, otravite cu radon! Gazul radioactiv provoaca leucemie!

Alerta! Scoli si gradinite din Romania, otravite cu radon! Gazul radioactiv provoaca leucemie!

0
Alerta! Scoli si gradinite din Romania, otravite cu radon! Gazul radioactiv provoaca leucemie!

Un studiu condus de profesorii de la Facultatea de stiinta si Ingineria Mediului a Universitatii ”Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a scos la iveala concluzii alarmante: 180 de scoli, gradinite si primarii din Romania sunt expuse la valori ridicate de radon, gaz radioactiv care produce cancer pulmonar si leucemie.

Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de Alexandra Cucos Dinu, manager proiect la Facultatea de stiinta si Ingineria Mediului a Universitatii ”Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.

Potrivit acesteia, descoperirea a fost facuta cu ocazia realizarii primei harti de radon din Romania care prezinta zonele de risc la nivel national, scrie Libertatea.

„Tara noastra se afla intr-un top negativ al valorilor de radon din Europa. Pe baza a aproximativ 5.000 de masuratori de radon interior, media expunerii in Romania ar fi de 176 Bq (Becquerel)/mc, mai mult de 11% din rezultate fiind peste nivelul legiferat, de 300 Bq/mc. Asta inseamna ca ne situam intr-o zona de risc ridicat, media europeana fiind de 98 Bq/mc”, a declarat Cucos Dinu.

Valori crescute de radon s-au inregistrat in mai multe zone, iar cauza ar putea fi in stransa legatura cu harta geologica a Romaniei.

”Am avut surprize ca, in institutii publice, in 180 de scoli, gradinite, primarii monitorizate, sa constatam niveluri ridicate de radon, cum ar fi in judetele Alba, Timis sau Suceava. De asemenea, in pesteri, unde trebuie implementate protocoale pentru expunerea profesionala. Este vorba de Pestera Ursilor, foarte vizitata, unde un ghid, in sezonul cald, ar trebui sa isi limiteze circuitele la 12 ore pe luna. in pesteri – Ursilor, Muierii, Polovragi, cele mai vizitate, cu un mare potential turistic, valorile sunt in intervalul 1.000 – 2.000 de Bq/mc. Sunt puncte pe traseul turistic unde valorile sunt mari si unde ar trebui stationarea limitata pe durata unui circuit turistic, poate chiar evitate anumite zone, iar ghizii si personalul expus profesional ar trebui sa fie informati si sa isi limiteze expunerea. Aici este nevoie de o monitorizare riguroasa, anuala, de control anual al dozei. Iar profesorii si elevii din scolile respective ar trebui informati”, a spus Alexandra Cucos Dinu.

Ce este radonul

Radonul, care se gaseste in sol, roci si apa, este un element chimic radioactiv care  face parte din grupa gazelor rare. Povine dintr-o serie de dezintegrari naturale prin care trece uraniul. Cresterea concentratiei de radon in atmosfera anunta apropierea unui cutremur. Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturii scazute are o culoare fosforescenta stralucitoare. Oamenii de stiinta stiu ca este un gas periculos, care cauzeaza moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocand cancerul la plamani, radonul  reprezentand a doua cauza  dupa tutun.