luni, mai 29, 2023

ALERTA PENTRU TOTI SOFERII! Se schimba regulile rutiere in Romania!

Scolile de soferi isi vor putea prelungi autorizatiile de functionare doar daca cel putin jumatate dintre cursanti trec examenul pentru permis, iar masinile implicate in accidente rutiere nu vor mai circula decat dupa efectuarea unei inspectii tehnice.

 

Sunt cateva dintre masurile cuprinse in Strategia Nationala de Siguranta Rutiera pe urmatorii trei ani, adoptata de guvern cu scopul de a reduce numarul victimelor in urma accidentelor in trafic. Documentul mai prevede, intre altele, controale medicale mai dese pentru soferii mai in varsta si consiliere psihologica pentru cei indisciplinati.

Documentul vizeaza si scolile de soferi. Guvernul intentioneaza ca acestea sa primeasca prelungirea licentei de functionare doar daca cel putin jumatate dintre candidati au promovat examenul si au luat permisul de conducere.

”Scolile de soferi nu pot fi controlate in mod eficient daca indeplinesc cerintele de formare pentru desfasurarea numarului minim de ore de teorie si practica. Datele din 2012 arata ca unele scoli ar fi asigurat o instruire de 32 de ore / zi, pentru 365 zile pe an. ARR intentioneaza sa modifice legea pentru a evita astfel de situatii in viitor. ARR intentioneaza sa introduca criteriul de promovare a examenului (min. 50%) pentru prelungirea licentei de functionare a scolii de soferi pentru a controla numarul de candidati care pot lua examenul pentru permisul de conducere”, este stipulat in document.

”Se va crea cadrul legal pentru initierea si finantarea unor programe complexe de reabilitare pentru soferii cu abateri repetate, cu permis suspendat sau anulat, pornind de la premisa ca aceste persoane ar trebui recuperate, mai ales in cazul conducatorilor auto profesionisti. Aceste programe vor fi voluntare sau obligatorii si se vor baza pe faptul ca incalcarile repetate ale legislatiei rutiere nu sunt cauzate atat de necunoasterea regulilor sau de probleme de inaptitudine psihomotorie sau medicala, ci mai degraba de atitudinea conducatorilor auto. Acestea pot fi corectate mai ales prin consiliere psihologica si programe de conducere preventiva si de schimbare a comportamentelor celor care incalca prevederile legale. In cazul conducatorilor auto care conduc sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihotrope, de asemenea, ar trebui avute in vedere cel putin actiuni de asistare de tipul <<brief interventions>>, efectuate de personal specializat”, este mentionat in document.

surse: RADOR, mediafax

Ultimele stiri

Stiri