Acasă Stiri Social Alerta in Romania! Zeci de medicamente risca sa dispara dupa ieftinirea cu 35%!

Alerta in Romania! Zeci de medicamente risca sa dispara dupa ieftinirea cu 35%!

0
Alerta in Romania! Zeci de medicamente risca sa dispara dupa ieftinirea cu 35%!

Dupa ce au promis ieftinirea medicamentelor cu 35% guvernantii au aflat de la reprezentantii pacientilor ca anumite pastile ar putea sa dispara din farmacii.

Premierul Sorin Grindeanu si Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, trebuie sa gaseasca o solutie pana la 1 martie.

Scaderea pretului medicamentelor cu 35%, printr-o plafonare impusa de Ministerul Sanatatii, ar duce la disparitia de pe piata a unor medicamente necesare, se tem pacientii. Ieftinirea este prevazuta in programul de guvernare al PSD, care trebuie sa ia o decizie pana la 1 martie.

Sorin Grindeanu: “Preturile vor fi hotarate si conform a ceea ce noi ne-am propus in programul de guvernare. Dar in acord si cu pacientii si producatorii. Toti sunt impotriva scaderii, stiu. In perioada urmatoare domnul ministru va veni cu o solutie.”

Miza este uriasa. In acest moment medicamentele nu pot depasi un plafon anume. Daca ministerul il reduce, producatorul de medicamente ar fi obligat sa se alinieze cu pretul impus.

Romania este parte a Uniunii Europene si, pentru ca suntem intr-o piata comuna, pretul unor produse este luat in calcul de celelalte tari. Ca atare, daca Romania aproba o scadere de 35 la suta, ea ar fi preluata si de alte piete, iar producatorilor de produse farmaceutice nu le-ar conveni.

Ca sa evite sa reduca pretul la un produs in toata Europa, un producator de medicamente isi poate retrage produsul din Romania si sa continue sa il vanda in alte tari. Asa isi conserva pretul insa medicamentul respectiv nu se va mai gasit in farmaciile romanesti.

Premierul Sorin Grindeanu a mai declarat ca pe piata lipsesc deja multe medicamente.

Sorin Grindeanu: ”Anul trecut pe lipsa de medicamente nu s-a luat nicio masura. S-au demarat acum toate procedurile”

Fostul Ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, spune insa ca a luat o serie de masuri ca sa ajute pacientii sa gaseasca tratamentele de care aveau nevoie.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii: ”Sistemul de monitorizare a stocurilor pe care l-am implementat impreuna cu sts prin care ministerul poate vedea in orice moment care este cantitatea din fiecare medicament care exista la fiecare dist si la fiecare farmacie…un ordin de ministru care ar trebui aplicat care sa le interzica distribuitorilor exportul paralel inainte de a asigura stocul necesar in tara”

Ministerul Sanatatii trebuie sa anunte cum va fi redus pretul medicamentelor pana la 1 martie. Pana atunci, proiectul care prevede scaderea preturilor se afla in dezbatere publica, transmite stirileprotv.