Peste cateva zile vom afla in sfarsit componenta viitorului Parlament, cine va putea forma majoritatea si ce guvern vom avea la Palatul Victoria. Marea necunoscuta ramane prezenta la vot. In functie de cati romani vor participa la acest scrutin, in functie de cum isi vor mobiliza partidele mari retelele electorale, vom avea si majoritatea parlamentara si viitorul guvern. Ultimile sondaje ne arata o prezenta in jurul cifrei de 39-40%.
Este foarte clar ca niciun partid nu va obtine 50%. Ceea ce inseamna ca vor ajunge la mana lui Iohannis.
Presedintele are atributul desemnarii premierului. Premierul desemnat are obligatia sa isi faca echipa si sa negocieze, astfel incat sa aiba o majoritate parlamentara care sa il voteze.
Partidele isi fac scenariile de joc, in functie de estimarile din sondaje. Aflam de la Dragnea ca PSD si-a propus ca, inainte de toate, sa negocieze cu ALDE toate functiile din parlament si abia dupa aceea posturile guvernamentale. seful PSD vrea sa se asigure ca liberalii lui Tariceanu nu defecteaza.
Dragnea a intuit pericolul. Stie ca ALDE este un partid format in special din oameni care au plecat din PNL , pentru a-si pastra functie din administratie obtinute pe vremea guvernarii USL. Un partid facut din transfugi nu este un partid pe care poti sa te bazezi suta la suta. ALDE sau o parte din parlamentarii proaspat alesi pot intoarce armele si pot sari in barca PNL. Am mai vazut si in 2004 solutia imorala. in 2009, a aparut UNPR.
Istoria ne arata ca au mai fost evenimente de acest gen. PUR-ul lui Voiculescu dupa o alianta cu Nastase a tradat pentru cateva ministere. La UNPR a fost mai complicat, a existat o ”mana nevazuta” care a reusit sa coaguleze un grup de trasfugi, dar efectul a fost acelasi.
si acum sa facem un mic exercitiu de imaginatie. Plecam de la premisa ca ALDE si PSD au putin peste 50% mandate, dupa redistribuire. Este scenariul cel mai optimist pentru acestia. in acest moment, sondajele ii arata un pic sub, fara a putea avea o aproximare exacta a mandatelor redistribuite, din cauza faptului ca nu stim daca PMP va trece pragul, nu stim cam cate voturi vor merge spre partidele mici, care intr-un final vor intra la redistribuire.
Revenind: PSD si ALDE un pic peste 50%. Filmul zilelor de dupa 11 decembrie va putea fi urmatorul:
PSD si ALDE se joaca de-a majoritatea in Parlament.
Iohannis convoaca partidele la Cotroceni.
Iohannis se va adresa romanilor. Va spune ca vrea un premier onest, il va desemna pe Ciolos.
Liderii partidelor vor intra in negocieri.
Liderii judeteni ai partidelor parlamentare vor intra in procesul de racolari. Cu alte cuvinte, presedintii de filiale vor incerca sa fure parlamentari de la partidele adverse.
Va rezista ALDE ? Vor rezista parlamentarii ALDE, luati la bucata in negocieri directe?
Sa zicem ALDE rezista pentru inceput, Guvernul Ciolos pica in parlament. A doua propunere de premier care va veni de la Cotroceni va fi votata de catre parlamentari sau isi vor asuma riscul unei dizolvari a parlamentului proaspat ales? Desigur, acesta este un scenariu extrem, dar vor risca parlamentarii proaspat alesi? Iohannis va trebui sa riste chiar pana in acest punct, pentru ca altfel ramane un presedinte izolat care va avea un partid prabusit langa el ce nu ii va putea asigura castigarea celui de al doilea mandat la Cotroceni.
Constitutional, presedintele Iohannis poate juca aceasta carte. Articolul 89 din Constitutie spune clar ”Dupa consultarea preşedinţilor celor doua Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai dupa respingerea a cel puţin doua solicitari de investitura.”
Asadar, Iohannis poate sa isi impuna guvernul lui. Rezultatele alegerilor nu il obliga pe acesta la o desemnare impusa. Are mecanismele constitutionale care sa ii permita sa isi impuna premierul. Iohannis si PNL mai au nevoie doar de ”sange” in instalatie, de curaj, de inteligenta la momentul negocierilor si de forta in discurs pentru a stopa o posibila presiunea publica pe care ar putea sa o puna PSD in momentul in care va arunca pe piata un nume de premier , o persoana credibila cu o cota de incredere mare in sondaje, arata o analiza stiripesurse.