joi, iunie 8, 2023

Alegeri parlamentare 2016.Guvernul a decis ca numararea voturilor va fi inregistrata audio-video!

Activitatea in sectiile de votare la alegerile parlamentare, va fi inregistrata audio-video neintrerupt dupa ora 21.00, de cand se inchid sectiile si pana ce toti membrii acestora parasesc localul, a decis miercuri Guvernul.

”Una din masurile si obiectivele pe care le-am anuntat chiar de la inceputul mandatului meu a fost acela de a veni cu niste completari la masurile tehnice care erau deja prevazute in HG privind alegerile din 11 decembrie 2016, masuri pe care le-am tintit catre obiectivizarea, catre eliminarea oricaror posibilitati de a avea frauda ian partea a doua a procesului electoral, dupa inchiderea urnelor de vot. Asta este si ratiunea celor doua masuri pe care le-am adoptat prin HG. Prima se refera la stampilele cu mentiunea votat si la plicurile un nou model de plic si un nou model de securizare a acestor stampile”, a declarat ministrul de Interne, Dragos Tudorache.

Potrivit acestuia, plicurile vor fi transparente, autosigilante si cu un numar unic de inregistrare, pentru a elimina suspiciunile cu privire la modul in care stapilele vor fi inchise si securizate dupa ora 21.00, arata Mediafax.

”A doua masura priveste obligativitatea de a inregistra video, folosind tabletele care sunt deja in dotarea sectiilor de votare, atat in Romania, cat si in sectiile din strainatate, pentru a inregistra un cadru general desfasurarea procesului de numarare a votului. Este o masura foarte importanta pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapa a procesului electoral, foarte importanta, o masura care vine in sustinerea si in beneficiul tuturor participantuilor politici la cursa electorala, pentru ca va da posibilitatea de a verifica integritatea procesului de numarare a voturilor in acea etapa”, a adaugat Tudorache.

El a mai spus ca inregistrarile vor fi stocate pe memoria interna a tabletelor, vor fi pastrate timp de 3 ani si vor fi puse la dispozitia Biroului Electoral Central atunci cand exista sesizari cu privire la integritatea procesului electoral. De asemenea, Tudorache a precizat ca inregistrarile video vor fi facute de operatorii tabletelor.

Ministrul de Interne a adaugat ca inregistrarile video nu vor fi realizate pentru a fi folosite ca probe in instantele de judecata.

Ultimele stiri

Stiri