Ai pofta de ceva sarat sau de ceva dulce! Iata ce spun aceste pofte despre starea de sanatate a organismului tau!

985

De cate ori nu te-ai surprins spunandu-ti “ce-as manca ceva dulce acum” sau “ar merge ceva sarat”, desi nu obisnuiesti sa faci asta? Citeste in continuare pentru a afla ce incearca sa-ti transmita de fapt aceste pofte pe care majoritatea dintre noi le consideram neobisnuite in momentele in care apar.

Probabil nu vi s-a intamplat o singura data sa aveti pofta de ceva dulce dupa ce ati mancat ceva sarat, nu-i asa? Sau invers. Si poate ca v-ati intrebat ce anume cauzeaza aceste nevoi, care, pentru unii dintre noi, sunt neobisnuite. Acest contrast al gusturilor, aceasta succesiune a simturilor este ceruta de parti diferite ale corpului uman pentru a satisface nevoi distincte.

Doctorul Mihaela Bilic explica intr-o postare pe o retea de socializare ca „dulcele place creierului, ne anesteziaza, ne linisteste, ne da o stare de bine. Corpul nu are nevoie de dulce, mai mult chiar, nu stie sa ceara dulce. Zaharul este un moft, ceva adresat excusiv placerii si nu ne hraneste, are doar calorii goale”. In schimb, sarea este indispensabila vietii, la fel ca apa. „Fara sare, apa nu poate fi mentinuta in celule, ca urmare ne-am deshidrata si am muri. Deci corpul are grija sa ceara sare, stie sa faca asta”, adauga aceasta.

Doctorul concluzioneaza ca mintea este cea care cere zahar si corpul este reponsabil cu nevoia de ceva sarat, „ca si cum am avea doua fiinte in interiorul nostru care cer sa fie satisfacute. Nu e nimic mai firesc decat un mic desert la finalul unei mese, o arata traditiile culinare din lumea intreaga. E normal ca dupa ce ne hranim corpul, sa-i dam si creierului un mic premiu de linistire, ca sa fie cuminte si ascultator”, spune Mihaela Bilic.

Dezechilibrul apare cand creierul continua sa ceara recompense atunci cand nu este cazul. Zaharul, painea si, in special fainoasele, sunt cele mai eficiente anestezice pentru tristete, anxietate, nemultumire, energie negativa, stres, oboseala. „Creierul cauta confortul si starea de bine, corpul cauta supravietuirea, iar noi ne trezim captivi in cercul dulce-sarat si iar dulce care trebuie compensat cu sarat”, incheie sursa mentionata mai sus.

Nu ne ramane decat sa incercam sa ne linistim psihicul si sa ne luptam cu poftele.

Sursa: jurnalul.ro