Desi majoritatea dintre noi avem parte de schimbari de dispozitie din cand in cand, alegem sa nu acordam o antetie in plus acestor episoade. Cu toate acestea, medicii atrag atentia ca aceste tulburari ascund unele probleme mult mai serioase.
Cu totii trecem prin perioade mai dificile cand experimentam stari cat mai diversificate care par sa ne dea peste cap. Insa dupa ce ne-am rezolvat problemele si am ajuns la un echilibru, starea noastra de spirit ramane aproape constanta. Ce se intampla insa cand au loc schimbari bruste de dispozitie? Iata posibile raspunsuri!
Tulburarea bipolara, risc crescut de suicid
Schimbarile bruste si imprevizibile ale dispozitiei pot fi un semn ca suferi de o boala numita tulburare bipolara. Netratata, ea poate avea consecinte grave asupra organismului si asupra vietii sociale a individului. Se ajunge atat de departe incat pacientul poate avea tentative de suicid.
Au loc atat depresii severe, cat si episoade maniace. In cursul episoadelor maniace, bolnavii au o dispozitie euforica, sunt energici peste masura si nu simt nevoia sa doarma. Dupa o astfel de stare euforica, pacientii isi consuma resursele fizice si se simt tot mai tristi, fara valoare si incep sa se gandeasca la masuri extreme, cum ar fi renuntarea la viata si la tot ceea ce le e drag.
Poate fi vorba de ciclotimie
Ciclotimia este o forma usoara de tulburare bipolara. Simptomele sunt asemanatoare cu cele prezentate mai sus, dar diferenta este ca intre aceste perioade ciclice de cresteri si scaderi ale dispozitiei, pacientul poate avea o perioada in care se simte bine.
In plus, modificarile de dispozitie sunt mai reduse ca intensitate. Schimbari bruse de dispozitie pot sa apara si in timpul sarcinii sau ca urmare a sindromului premenstrual.
De ce este important tratamentul
Optiunile principale de tratament pentru afectiunile provocate de tulburarile de dispozitie includ medicatia pe care ti-o recomanda specialistul si psihoterapia. Anumite strategii de medicina alternativa pot fi de folos ca si completare a tratamentului medicamentos, sunatoarea fiind recomandata in acest caz ca supliment alimentar.
Specialistii recomanda tratarea cat mai rapida a acestei afectiuni intrucat pacientii ce nu se menajeaza si nu respecta un regim de viata sanatos pot ajunge la o tulburare afectiva bipolara, ceea ce e mult mai grav si mai greu de tratat.
Sursa: clicksanatate.ro