miercuri, martie 29, 2023

Ai mare grija! Desi e gustos, soriciul te poate imbolnavi!

 

Desi nu foarte multi oameni sunt constienti de acest pericol, este foarte important sa intelegem ca el exista. Citeste in continuare pentru a afla cum te poti imbolnavi de la carnea de porc si ce poti face in aceasta privinta.

Toti ne vom bucura de delicioasele preparate cu carne de porc care vor fi pe masa de Craciun, fie ca este vorba de carnati, sarmale, toba sau alte bunatati.

Totusi multi uitam de riscul la care ne supunem atunci cand consumam acest tip de carne din surse neautorizate. Una dintre cele mai cunoscute boli aparute ca urmare a consumului de carne de porc este trichineloza, cauzata de viermele Trichinella spiralis (se mai poate intalni si in carnea de mistret sau urs). Pentru a scapa de orice larva care s-ar putea ascunde in carnea de porc, prepar-o la temperaturi de cel putin 70 de grade Celsius.

De asemenea, carnea mai poate fi contaminata si cu bacterii din specia Salmonella, E.coli, Listeria monocytogenes sau stafilococul auriu, ce pot avea consecinte grave asupra sanatatii noastre. Se pare ca si modul in care este taiat porcul poate influenta dezvoltarea acestor bacterii.

Taierea porcului trebuie sa se faca in conditii de maxima igiena, iar carnea nu trebuie lasata prea mult timp expusa la caldura, deoarece este favorizata inmultirea bacteriilor. Daca nu este gatita imediat, carnea trebuie tinuta in congelator.

Parlitul porcului este, de asemenea, foarte important. Daca nu este facut in conditii ideale, soriciul ne poate imbolnavi intr-un mod in care nu ne asteptam. Se pare ca parul care ramane neparlit poate cauza boli grave, precum hepatita A si E. Virusii hepatici se pot dezvolta pe sorici, pe langa firele de par nearse. Ar trebui sa acordam o atentie speciala atunci cand ne ocupam de curatarea porcului, deoarece copiii sunt mai predispusi la contactarea acestor doua tipuri de hepatita.

Simptomele acestor boli constau in stare de oboseala accentuata, dureri musculare, greata si varsaturi, dureri de burta si senzatie de mancarime a pielii. Daca prezentati aceste simptome, mergeti imediat la medic!

Sursa: divahair.ro

Ultimele stiri

Stiri