Ai fost facut sa crezi ca aceste alimente sunt sanatoase, dar de fapt nu sunt!

619

Desi par a fi sanatoase, alimentele prezentate in randurile urmatoare sunt o cauza reala a aparitiei unui numar foarte mare de afectiuni. Despre ce alimente este vorba si de alternativele sanatoase la acestea vom discuta in randurile de mai jos.

Foarte multi ani s-a crezut ca grasimile sunt responsabile pentru obezitate, boli de inima si multe alte afectiuni. Insa exista si alte alimente care nu sunt chiar atat de sanatoase pe cat crezi. Mai ales daca sunt consumate in exces.

Iata 7 alimente care nu sunt atat de sanatoase precum crezi, asa cum reies ele din cartea „The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat & Cheese Belong in a Healthy Diet” („Grasimile surpriza: De ce untul, carnea si branza sunt sanatoase”, scrisa de Nina Teicholz.

1. Uleiurile vegetale

Printre acestea se numara uleiul de soia, de porumb, alune si cel de floarea soarelui care produc oxidanti toxici atunci cand sunt folosite la temperaturi ridicate pentru o perioada lunga de timp. In plus, studiile au aratat ca dietele bogate in uleiuri vegetale pot conduce la o crestere a riscului de cancer comparativ cu dietele bogate in grasimi saturate.

Alegeri mai bune: unt, untura, seul, ulei de cocos sunt mai stabile la temperaturi ridicate si nu se oxideaza usor.

2. Lapte degresat

Vitaminele A, D, K si E pot fi absorbite de organism numai cand sunt insotite de grasime (chiar si in cazul in care ai o dieta bazata pe legume). De asemenea, fara grasimi, calciul nu poate fi absorbit.

Alegeri mai bune: Lapte integral care contine grasimile necesare pentru absorbirea vitaminelor.

3. Alimente sarace in grasimi

Inlaturarea in totalitate a grasimi din alimente interfereaza cu gustul si textura si pentru a compensa asta producatorii folosesc alte substante care sunt bazate pe carbohidrati. Rezultatul este un produs sarac in grasimi insa bogat in carbohidrati si zahar.

Alegeri mai bune: Alege mereu produsele normale care, de obicei, contin mai putin zahar si carbohidrati decat optiunile fara grasimi.

4. Fructe

Sunt bogate in fructoza, in special in cazul fructelor foarte dulci precum ananasul, strugurii, pepenele verde si fructele uscate. Fructoza merge direct in ficat si provoaca cresterea trigliceridelor si a celorlalte lipide nesanatoase care pot duce la boli de inima.

Alegeri mai bune: pentru gustari alege branzeturi sau nuci, alune.

5. Cerealele integrale

Da, chiar si cerealele integrale sunt carbohidrati, care se descompun in glucoza in corp. Iar glucoza determina eliberarea de insulina – care stimuleaza acumularea de kilograme in plus. Studiile de laborator au stabilit ca persoanele care au o dieta bogata in carbohidrati, chiar si cei complecsi, prezinta un risc mai ridicat pentru boli de inima, diabet si obezitate.

Alegeri mai bune: Consuma mai mult peste, produse lactate si oua.

6. Carnea de pui

Este buna, insa nu si daca o consumi tot timpul. Puiul este mai sarac in nutrienti, comparativ cu carnea rosie care contine fier, selenium acid folic, vitamine B6 si B12.

Alegeri mai bune: Adauga si carne rosie in dieta ta. Nu exista suficiente dovezi care sa sustina ca grasimile saturate si colesterolul din ea iti vor produce atac de cord.

7. Ulei de masline

Niciun studiu nu a stabilit clar ca uleiul de masline are abilitati de a te scapa de bolile de inima. In plus nici nu era folosit in bucataria greaca si italiana in antichitate. Oamenii acelor vremuri il foloseau in special ca unguent pentru corp.

Alegeri mai bune: Pentru gatit foloseste mai bine uleiul de cocos si untura care sunt mai stabile la temperaturile inalte si nu se oxideaza prea usor. Uleiul de masline il poti folosi in salate si alte produse preparate la temperatura camerei.

Sursa: sfatulparintilor.ro