Ai buzele crapate? Iata ce boala poate ascunde acest simptom aparent banal!

1355

 

In cazul in care se intampla sa ai buzele crapate, nu ar trebui sa ignori acest simptom. Citeste in continuare pentru a afla ce ascunde senzatie de buze crapate si cum poate fi tratata problema pe care o ascunde acest simptom.

Senzatia de buze crapate, cu piele uscata si descuamata, iar in unele cazuri mai grave chiar si cu sangerari, se numara printre cele mai neplacute si provoaca disconfort general. In general, buzele uscate sunt semn al deshidratarii, iar afectiunea apare mai ales vara sau iarna. Daca simptomul persita, in ciuda hidratarii, este necesara o vizita la medic.

Deoarece structura pielii de pe buze este diferita, cu un strat cornos mult mai subtire fata de restul tegumentului, iar glandele sudoripare lipsesc, aceasta zona este mult mai expusa actiunii vantului, a razelor UV, ce pot conduce la pierderea umiditatii din buze si, implicit, la craparea lor.

De cele mai multe ori, utilizarea unui balsam de buze si hidratarea corespunzatoare (adica aproximativ 2 litri de lichide pe zi) rezolva problema.

Insa, daca buzele se mentin uscate si crapate mai multe zile, iar aceste simptome nu se amelioreaza, in ciuda consumului constant de lichide si aplicarii unui balsam, ar putea fi semnul unei afectiuni mai grave, cum ar fi, de exemplu, o infectie fungica. Aceste microorganisme (fungii) sunt foarte raspandite in natura – o parte dintre ele alcatuind flora naturala a organismului -, insa buzele crapate excesiv pot indica o inmultire peste masura a acestora si existenta unei micoze. Cei mai afectati de aparitia micozelor sunt, in general, pacientii aflati sub tratament cu antibiotice sau persoanele cu imunitate scazuta.

Sursa: jurnalul.ro