Aproximativ 600 de tipuri de bacterii „locuiesc” in mod obisnuit in mediul umed din gurile oamenilor. Ele au diferite roluri, printre care si cel de a neutraliza resturile de mancare ramase in cavitatea bucala, de a curata gura, asadar. Desi majoritatea bacteriilor din gurile noastre sunt inofensive, exista si bacterii periculoase, cum este Streptococus Mutans, despre care se spune ca este responsabil pentru transformarea zaharului in acidul care ataca smaltul dintilor, favorizand aparitia cariilor.
In ce fel este afectat mediul bacterian din gura unui fumator? Intrebarea s-a pus, pentru ca una dintre consecintele directe ale fumatului este cancerul oral. Aproximativ trei sferturi din cazurile de cancer oral sunt asociate cu fumatul, insa nu se stie exact daca acestea au legatura cu bacteriile.
O echipa de cercetatori din New York a studiat felul in care tigarile schimba bacteriile din gurile fumatorilor. Ei au analizat mostre de la 1.204 americani, cu varste peste 50 de ani, printre acestia numarandu-se 112 fumatori activi si 521 de persoane care nu fumasera nici macar o data in viata. Alte 571 de persoane se lasasera de fumat. Folosindu-se de teste genetice, cercetatorii au analizat miile de bacterii din gurile voluntarilor, iar rezultatele au aratat ca microbiomul (flora bacteriana) de la nivelul gurii fumatorilor difera foarte mult de cel al nefumatorilor sau al celor care s-au lasat de fumat. In gurile fumatorilor, 150 de specii de bacterii erau mai prolifice, iar 70 de specii mai putin reprezentate. Proteobacteriile, organisme care contribuie la neutralizarea toxinelor, inclusiv a celor din fumul de tigara, insumeaza aproape 5% din flora bacteriana din gura fumatorilor, in timp ce la un nefumator, procentul este dublu. In schimb, in gurile fumatorilor au fost gasite cu 10% mai multe specii de streptococ, bacteria raspunzatoare de raspandirea cariilor.
Sursa: jurnalul.ro