luni, mai 29, 2023

Adrian Severin, condamnat definitiv la 4 ani inchisoare cu executare!

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat definitiv miercuri de inalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta.

Un complet de cinci judecatori a admis apelul DNA si a marit pedeapsa aplicata lui Adrian Severin de la trei ani si trei luni cat primise la instanta de fond in februarie 2016, la patru ani inchisoare cu executare.

A existat si o opinie separata a unuia dintre judecatori, in sensul achitarii lui Adrian Severin pentru luare de mita si mentinerii condamnarii pentru trafic de influenta.

„Sentinta a fost pronuntata. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei.

Asa cum ma asteptam, ceea ce a inceput ca o farsa jurnalistica s-a sfarsit printr-o farsa judiciara. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste si coruptie, ci dintre patrie si dusmanii ei. intr-o colonie nu exista stat de drept.

O batalie s-a incheiat dar istoria nu se sfarseste aici. Romanii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastra”, a scris Adrian Severin pe Facebook

La ultimul termen al procesului desfasurat luni, procurorii DNA cerusera 6 ani si 6 luni inchisoare pentru Adrian Severin, in timp ce avocatii solicitasera achitarea acestuia sau o condamnare cu suspendare.

„Nu pot fi decat exasperat ca aud asemenea afirmatie fara nicio proba — ca as fi acceptat bani pentru a depune amendamente. Contractul a fost unul de consultanta, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost. Am fost cel mai bun presedinte al OSCE. Am fost raportor ONU. Puteam sa fac o intelegere judiciara si probabil as fi luat o pedeapsa cu suspendare. Eu nu pot sa cooperez. Sunt cel mai sarac om politic din Romania. Mi-am sacrificat familia si prietenii. Nu pot sa recunosc ca Romania a trimis in cele mai importante functii un hot. in Belarus toata lumea ma stie. Am eliberat detinuti politici carora le-am aparat drepturile. Este un proces politic ce va produce consecinte”, spunea atunci Adrian Severin, in ultimul cuvant.

Inainte de inceperea procesului, Adrian Severin declara, pe pagina sa de Facebook, ca, „in curand, se va consuma farsa judiciara romaneasca declansata pe baza unei farse jurnalistice straine”, fara a i se fi ingaduit o singura proba in aparare. El a aratat ca nu ii este „frica de cruce” si le poate acorda iertare „calailor in robe”.

Adrian Severin a fost trimis in judecata de DNA sub acuzatia ca, in perioada decembrie 2010 — martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la publicatia britanica „The Sunday Times”, care efectuau o investigatie sub acoperire, de a-i plati 100.000 euro anual in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, si votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care acestia pretindeau ca o sustin, pe de alta parte.

„La suma mentionata se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente. in contextul discutiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia juridica, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta”, arata procurorii.

Potrivit DNA, in vederea incasarii sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele doua persoane.

Trei europarlamentari — Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler si austriacul Ernst Strasser — ar fi acceptat „sa-si vanda serviciile” unor jurnalisti ai ziarului „The Sunday Times”, care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul „ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar, intrebat de unul dintre jurnalisti daca a fost usor sa-l convinga pe acesta sa depuna amendamentul, el a raspuns ca pana la un anumit punct i-a fost greu, dar ca in cele din urma a acceptat ideea, „insa a fost o adevarata munca”.

Eurodeputatul sloven si cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renuntand astfel la imunitatea parlamentara, in schimb Adrian Severin a refuzat, sustinand ca este vorba de „o inscenare pusa la cale de persoane care au actionat ca agenti provocatori si cu o motivatie politica”.

Ultimele stiri

Stiri