sâmbătă, iunie 10, 2023

Adevarul din spatele singurelor fotografii de la Marea Unire! Cat a costat aparatul care surprins formarea statului roman!

Singurele imagini de la Marea Unire au fost surprinse de un taran, care si-a iubit patria mai mult decat orice pe lume.

Samoila Marza, ajuns din intamplare „fotograful Unirii” nu era un om bogat, ba chiar traia numeroase neajunsuri. Avea 32 de ani, iar cu patru zile inainte de 1 decembrie se intorsese din razboi. La finele lui noiembrie, intr-o toamna racoroasa, si-a vandut o pereche de boi pentru a-si cumpara un „aparat cu burduf”. Originar din localitatea Galtiu, din judetul Alba, a mers 11 kilometri pana in oras, carand aparatul pe bicicleta.

Samoil Marza a fost „omul potrivit la locul potrivit”. „Omul de baza”, fotograful Arthur Bach, angajat oficial de catre organizatorii Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele. Asa ca Samoila Marza a incercat el sa salveze situatia. Nu era strain de fotografie, caci in timpul Primului Razboi Mondial, Marza a fost incadrat in serviciul topografic si fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia.

fotograf

Tehnica de fotografiere greoaie, ploaia si vantul l-au impiedicat sa realizeze mai mult de cinci poze la 1 decembrie 1918.

Adunarea de la Alba Iulia s-a tinut intr-o atmosfera de mare sarbatoare. Au venit 1.228 de delegati oficiali, reprezentand cele 130 de cercuri electorale din comitatele romanesti, arata A1.

Era in 1967, cand bolnav si sarac, Samoila Marza s-a decis sa vanda cele cinci clisee fotografice de sticla. Nu a cerut multi bani, voia ca ele sa fie vazute de cat mai multi romani, iar copiii sa invete din manualele de istorie despre Marea unire, avand si un suport ilustrat. Cu banii obtinuti si-a cumparat un aparat modern, dar nu a mai apucat sa-l foloseasca pentru ca la 19 decembrie, in acel an, Samoila Marza a murit.

Ultimele stiri

Stiri