luni, mai 29, 2023

Adevarul despre unt pe care nu ti l-a spus nimeni pana acum!

Cu exceptia cazului in care ai cunosinte despre istoria stiintei nutritie, probabil crezi ca untul este groaznic pentru sanatatea ta, ca provoaca boli de inima, obezitate si tot felul de boli oribile.

O lingurita de unt sarat contine 102 calorii si 36% din limita zilnica de grasimi saturate recomandata. Timp de multi ani, untul a fost defaimat, fiind acuzat ca favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare si a obezitatii si majoritatea nutritionistilor recomandau evitarea acestui aliment.

Dar, cercetarile recente sugereaza ca untul (sau mai degraba grasimea saturata pe care o contine) ar putea fi mai benign decat s-a crezut pana acum. Cativa specialistii, chestionati de Time, au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea „Ar trebui sa mancam unt sau ar fi de preferat sa il evitam?”

„Argumentul conform caruia grasimile saturate cauzeaza bolile de inima nu a fost puternic sustinut de stiinta”, spune Nina Teicholz, autorul cartii „The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?”.

„Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), care este asociat cu o rata mai mare de aparitie a bolilor de inima, dar acesta este in stransa legatura si cu colesterolul HDL (colesterolul bun), care ar putea ajuta la combaterea acestor efecte”, explica Teicholz.

„Nu este nicio problema daca untul este consumat cu moderatie, acesta fiind o sursa naturala de grasime”, spune Julia Zumpano, dietetician la Cleveland Clinic’s Heart.

Dar, dr. David Katz, director al Centrului de Preventie si Cercetare de la Universitatea Yale, spune ca untul ar trebui evitat si inlocuit cu uleiul de masline, care este bogat in grasimi monosaturate si dovedit ca fiind benefic pentru sanatate.

Cand se gandeste la locul untului in dieta, dr. Walter Willet isi imagineaza o axa care merge de la „super-sanatos” (afinele) pana la „toxic” (Cola). „As plasa untul la mijloc, poate un pic mai aproape de cola”, spune Willet, directorul Departamentului de Nutritie de la Harvard School of Public Health.

„Sunt neutru”, spune dr. Dariush Mozaffarian, decanul Scolii de Nutritie de la Universitatea Tufts. „Nu exista nicio dovada ca untul este bun pentru noi si sunt prea putine argumente care sa arate daune majore”, a mai precizat Dr. Mozaffarian.

Sursa: realitatea.net 

Ultimele stiri

Stiri