Contrar a ceea ce ai auzit pana acum, untul este de fapt un super-aliment care iti poate imbunatati functionarea sistemului imunitar, regla sistemul hormonal, iti poate proteja vederea, poate spori puterea mentala si asta nu este tot. In cele ce urmeaza iti vom prezenta motive suficiente pentru care acest aliment sanatos nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta.
Untul devenise, in secolul trecut, un produs blamat, odata cu cresterea popularitatii margarinei, considerata atunci mai sanatoasa, fiind produsa din grasime vegetala. Intre timp, s-a descoperit ca margarina poate contine grasimi trans, daunatoare organismului, untul revenind in gratii. Recent, untul a devenit din nou un produs marginalizat, in favoarea uleiului de masline sau a celui de rapita (sau de canola).
Totusi, exista destule motive pentru care untul – mai ales cel traditional – ar trebui sa aiba un loc rezervat la fiecare masa. Un studiu al Universitatii Lund din Suedia arata ca untul are un aport mai mic de grasime in sange dupa consum, comparativ cu uleiul de masline, uleiul de seminte de in sau de rapita. Grasimea arteriala, in mod normal, creste nivelul de colesterol din sange, care sporeste riscul de ateroscleroza si atac de cord.
De ce nu ridica untul nivelul lipidelor din sange?
Cercetatorii au aratat ca 20 la suta din grasimea din unt este formata din acizi grasi de lant scurt si mediu. Acestia sunt utilizati direct ca energie si nu raman in sange suficient de mult pentru a afecta semnificativ nivelul grasimilor.
Cercetatorii sunt de parere ca, desi untul ridica colesterolul din sange, efectele sale pe termen scurt sunt mai degraba benefice. Sally Fallon, din cadrul Weston A. Price Foundation, este un aparator ferm al beneficiilor untului si nu este de acord ca acesta ar avea un rol in cresterea bolilor cardiovasculare.
Conspiratie?
De la inceputul anului 1920, untul a fost dat la o parte in favoarea margarinei, acuzat ca ar contine grasimi saturate care cauzeaza boli de inima. Cu toate acestea, mii de ani inainte de asta, untul a fost un aliment consumat de multe culturi, fara a exista vreo dovada a efectelor negative asupra sanatatii.