De cate ori nu ti s-a intamplat ca din comoditate sa nu alegi mancarea din conserva, in loc sa petreci ceva timp pentru a-ti pregati ceva sanatos. Eu cu siguranta am facut-o, dar dupa ce am aflat ce efect are acest tip de mancare asupra organismului meu am renuntat sa mai fac asta.
Specialistii ne recomanda sa nu mai consumam alimente din cutii de conserve. Iata care sunt motivele pentru care expertii fac aceasta recomandare:
Conservele au in compozitie Bisfenolul A (BPA) (aceasta substanta avand rolul de a preveni ruginirea si a pastra produsele proaspete), iar un consum des de alimente din astfel de recipiente creste nivelul acestei substante in organism. Si se pare ca acest compus este foarte daunator pentru organism.
Deregleaza sistemul endocrin
Bisfenolul A, dupa cum s-a demonstrat, deregleaza sistemul endocrin (perturba glanda tiroida si are efect estrogenizant). De asemenea, acest compus afecteaza creierul, mai ales la copii.
Ingrasa
In plus, BPA favorizeaza instalarea obezitatii si dezvoltarea masei adipoase.
Poate produce cancer
Pe de alta parte, specialistii spun ca bisfenolul A este cancerigen si poate provoca sterilitate atat la barbati cat si la femei.
Cauzeaza diabetul de tip II
Unele studii clinice arata ca bisfenolul A favorizeaza instalarea diabetului zaharat de tip II.
Fetitele devin mai agresive
In plus, bisfenolul absorbit de catre femeile insarcinate afecteaza comportamentul fetitelor nascute, care devine vadit mai agresiv.
STUDIU
Creste nivelul bisfenolului A de 20 de ori
Cercetatorii de la Universitatea Harvard, SUA, au efectuat un studiu pe 75 de voluntari. O parte din participanti au fost rugati sa consume supa vegetariana proaspat gatita, iar altii, supa din conserva. Dupa o saptamana, dietele participantilor au fost inversate.
La finalul cercetarii, s-a demonstrat ca toti cei care au consumat supa din conserva au avut bisfenol in mostrele de urina, comparativ cu doar 77% din cei care au mancat supa proaspata.
Cantitatea medie de bisfenol, dupa consumarea supei proaspete, este de 1,1 μg/L, comparativ cu 20,8 μg/L, in cazul supei la conserva. Practic, consumarea zilnica a unei portii de supa la conserva, creste nivelul bisfenolului A de 20 de ori.
Sursa: clicksanatate.ro