luni, mai 29, 2023

Adevarul despre autism a iesit la iveala – Este o afectiune a sistemului vasculator al creierului!

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica si este considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei.

Cresterea cazurilor de autism la copii detectata in intreaga lume a demarat o cursa contra cronometru pentru gasirea unei explicatii. In lipsa informatiilor stiintifice, multi au parinti au ajuns la situatia aberanta de a nu-si imuniza copiii impotriva unor boli extrem de periculoase de teama ca vaccinurile ar putea conduce la autism.

Un studiu efectuat in SUA si publicat in “Journal of Autism and Developmental Disorders” a gasit in premiera semne ale autismului in vasele de sange ce iriga creierul. In timp ce studiile anterioare s-au indreptat asupra structurii neurologice si a functiilor creierului, un studiu efectuat de o echipa de specialisti ai Universitatii din New York s-a orientat spre vascularizarea creierului. Si rezultate spectaculoase au fost gasite. Descoperirea lor va sta cu siguranta la baza viitoarelor teste pentru depistarea precoce a autismului.

“Am descoperit ca persoanele afectate de autism au vase de sange instabile, ceea ce afecteaza buna irigare a creierului”, a declarat coordonatorul studiului Efrain Azmitia.

“In interiorul unui creier obisnuit, vasele de sange sunt stabile, deci distributia sangelui in creier nu inregistreaza fluctuatii. In cazul persoanelor diagnosticate cu autism, structura celulara a vaselor de sange este deficitara, iar circulatia este inconstanta ceea ce limiteaza dezvoltarea neurologica a creierului”, a mai explicat cercetatoarea americana.

Efrain Azmita si colegii sai si-au dat seama ca exista diferente foarte mari la nivelul sistemului vascular al creierului intre oamenii sanatosi si cei diagnosticati cu autism. Studiul lor s-a bazat pe examinarea zonei cortexului auditiv din creier. Analiza a fost efectuata postmortem pe un grup de pacienti diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului-TSA comparativ cu un alt grup de persoane de varste asemanatoare fara probleme de sanatate mentala. S-au prelevat esantioane din creierele ambelor grupuri, care au fost analizate la nivel celular.

In cazul persoanelor diagnosticate cu autism s-au identificat doua tipuri de proteine, nestina si CD34, ceea ce a indicat faptul ca vasele acestor pacienti au un nivel mai ridicat de maleabilitate. Nivel ridicat de proteine s-a descoperit si in anumite sectiuni ale creierului autist, printre care cortexul superior temporar, in girusul fusiform, specializat in perceptia fetelor, in pons (metencefal) si in cerebel.

Dezvoltarea vaselor de sange este un proces numit angiogeneza. Iar studiul cercetatorilor din New York a descoperit ca in cazul persoanelor cu autism vasele de sange se formeaza in mod continuu, o dovada a faptului ca sistemul lor circulator la nivelul creierului este instabil. „Am mai descoperit ca procesul de angiogenza este corelat cu neurogeneza altor boli ale creierului. Prin urmare exista posibilitatea ca aceasta schimbare in vasculatura creierului sa duca la maleabilitatea ridicata a vaselor de sange. Aceste schimbari afecteaza in mod clar activitatea neuronala a creierului”, a explicat si cercetatoarea Maura Boldrini.

Cercetatorii spera sa isi poata continua studiul pentru a putea afla cum afecteaza instabilitatea vascularizarii creierului activitatea neuronala la persoanele normale si la cele cu autism. Un studiu diferit a stabilit deja ca genele influenteaza forma tridimensionala a creierului, dar si structura anumitor celule. Practic, copiii mostenesc de la parintii lor forma, dar si dezvoltarea creierului.

O echipa mixta de cercetatori ai Spitalului General Massachusetts si ai Scolii de Medicina Harvard au analizat tomografii de rezonanta magnetica (MRI), dar si date ale genomului a 1.317 adulti tineri. Concluzia lor a fost ca profilul genetic influenteaza forma 3-D a hipocampusului, zona nucleului caudat si cerebelul.

Tot genele influenteaza si volumul, dar si lungimea nucleului caudat. Anomaliile prezente in circumvolutiunile creierului pot juca un rol important in declansarea unor boli grave precum, schizofrenia, tulburarile din spectrul autismului-TSA, tulburarea bipolara, despre care se stie ca sunt mostenite genetic.

Sursa: reporterntv.ro

Ultimele stiri

Stiri