joi, martie 23, 2023

Adevaratul motiv pentru care toti oamenii din Romania ar trebui sa manance dovleac!

Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate.

Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate.

Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate.

Americanii au recunoscut de mult timp gustul si proprietatile curative ale dovleacului, care a devenit chiar o parte din traditiile lor. Originea dovleacului ramane inca un mister. Unii il considera originar din America, altii din China, unde se pare ca a fost cultivat la curtea imperiala. Nu intamplator, dovleacul este fructul preferat al tuturor scriitorilor de povesti, pentru ca ascunde o adevarata magie. Culoarea portocalie a fructului se datoreaza cantitatii mari de caroten (provitamina A), care, in unele soiuri, chiar o depaseste pe cea din morcovi. Dovleacul contine unele vitamine foarte rar intalnite in plante, astfel incat consumul sau este recomandat tuturor vegetarienilor, femeilor insarcinate si copiilor mici. In afara de faptul ca ajuta la insomnie, dovleacul este util si la tratarea unor boli foarte grave, cum ar fi cele cardiovasculare. De asemenea, dovleacul favorizeaza pierderea in greutate, accelerand metabolismul.

Sursa: rador.ro

Ultimele stiri

Stiri