Majoritatea persoanelor considera ca pot suferi un infarct miocardic doar in ultimele decade ale vietii. Nimic mai fals! Varsta la care apare primul infarct miocardic (sau atac de cord) este intr-o continua scadere. In calitate de femei ar trebui sa-l prevenim cu atentie deoarece riscul nostru de a muri in urma unui infarct miocardic este mai mare comparativ cu cel al barbatilor.
Dar ce este un atac de cord? Termenul medical numeste moartea muschiului cardiac datorata blocarii unei artere coronare (care vascularizeaza inima).
Cum se manifesta infarctul miocardic?
Simptomul tipic este durerea severa in piept. Durerea poate iradia spre mandibula, bratul stang, ambele brate sau partea superioara a spatelui. Durereadispare dupa 15 minute, dar e posibil sa dureze si cateva ore. Uneori este insotita de transpiratie, o stare de rau, lesin, varsaturi sau lipsa aerului.
Cazurile atipice prezinta fie disconfort in zona toracica, fie durere sub forma unei indigestii sau arsuri la stomac. Ocazional, infarctul miocardic se produce fara a fi resimtit in vreun fel (in special in randul diabeticilor ). Decesul subit este cauzat extrem de rar de un atac de cord.
Daca suspectezi ca ai suferit un infarct miocardic, suna de urgenta o ambulanta si ia o tableta de nitroglicerina, de preferat de pus sub limba, pana ce ambulanta ajunge la tine.
Care este principala cauza a infarctului miocardic?
Persoanele cu un nivel ridicat de predispozitie de a face o afectiune cardiovasculara majora pot reduce riscul la jumatate, urmand un stil de viata sanatos. Si anume este vorba despre deprinderea unor obiceiuri sanatoase precum renuntarea la fumat, practicarea de exercitii fizice si evitarea excesului de greutate, prin adoptarea unei diete alimentare echilibrate – masuri care, dupa cum se stie, reduc riscul cardiovascular in cazul oricarei persoane.
Sursa: rador.ro