luni, mai 29, 2023

Actorii uriasi care ne-au parasit in 2016! A fost un an blestemat pentru teatru si film

Generatia de aur a teatrului si filmului romanesc dispare cu fiecare nou an. In 2016, au plecat dintre noi nume uriase ale scenei, pierderile au fost incomparabil mai mari decat in anii anteriori.

Actori uriasi au murit in anul 2016. Printre acestia, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Radu Beligan, Sebastian Papaiani sau Ioan Gyuri Pascu. Nici scena internationala nu a fost scutita de pierderi irecuperabile: printre cei disparuti se numara Bud Spencer, interpretul celebrului comisar Piedone sau Gene Wilder, legendarul actor de comedie.

1. Mircea Albulescu s-a stins la 81 de ani: suferea de probleme cardiace de mult timp

Actorul s-a stins din viata in data de 8 aprilie la Spitalul Floreasca din Capitala. Avea 81 de ani si suferea de probleme cardiace de mult timp. De altfel, in urma cu doi ani, actorul a fost supus unei triple operatii de bypass la inima, arata realitatea.

Mircea Albulescu a fost unul dintre cei mai mari actori romani, profesor universitar (doctor in arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A jucat in sute de spectacole pe scenele Teatrului Municipal din Bucuresti, Teatrului de Comedie si Teatrului National din Bucuresti si a interpretat peste 300 de roluri memorabile in teatrul radiofonic

intr-o emisiune de televiziune marele actor marturisea: „Astept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea asteptare. Sotia mea a incetat din viata acum cativa ani, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casa, ma cearta adesea, ca sunt dezordonat, ca de ce pun aia colo sau dincolo. Poate ca e tot mai prezenta pentru ca ma apropii si eu de lumea de dincolo, de lumea ei”, adaugand „E bine in viata asta, ca actor, sa dispari cand trebuie, cat esti pe val”.

2. Radu Beligan a murit la 97 de ani, dupa o cariera de 80 de ani

Radu Beligan a decedat in 20 iulie, in urma unui stop cardio-respirator dupa ce fusese internat cu 5 zile mai devreme in Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta Elias.

Cel mai longeviv actor aflat in activitate pe scena de teatru, Radu Beligan a incantat cu sarmul sau inconfundabil timp de 79 de ani spectatorii care, dupa cum spunea Maestrul, ‘m-au facut ceea ce sunt’. Un actor unic, mentorul a zeci de generatii, idolul a mii de spectatori, un adevarat simbol al artei teatrului, Radu Beligan a trait pentru meseria lui, punand Teatrul pe primul plan.
3. Marin Moraru a decedat la 79 de ani, dupa ce s-a izolat de lumea artistica

Actorul Marin Moraru a incetat din viata in 21 august, la varsta de 79 de ani, la spitalul „Elias” din Bucuresti, unde era internat de peste 10 zile. Suferea de o boala necrutatoare.

Pe langa filme si teatru, marele actor a jucat si in telenovele, timp de sase ani. Dupa ce a terminat si acest capitol din viata sa, in 2013, Moraru a aparut tot mai putin in viata publica. Nu mai voia sa joace. Era descumpanit si nu mai simtea ca-si gaseste locul langa cei prea grabiti si ocupati.

4. Sebastian Papaiani, rapus la 80 de ani de un atac vascular

Actorul Sebastian Papaiani, in varsta de 80 de ani, a murit in data de 27 septembrie, in locuinta sa. Sebastian Papaiani fusese internat de mai multe ori, pentru recuperare, dupa ce in luna mai suferise un accident vascular cerebral.

Actorul Sebastian Papaiani s-a nascut la 25 august 1936, la Pitesti si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1960. in 1963 a debutat in comedia regizorului Geo Saizescu ”Un suras in plina vara”, unde alaturi de tanara actrita Florina Luican a fost remarcat atat de critici, cat si de public. A devenit celebru pentru cinefili cu rolurile plutonier Capsuna din seria ”B.D”, Alecu din ”Asta seara dansam in familie”, Pacala, Pompei din ”Toamna bobocilor” si mai ales Ieremia din ”Toate panzele sus”.

5. Ioan Gyuri Pascu, disparut la doar 55 de ani, dupa ce s-a retras din viata publica

Actorul si cantaretul Ioan Gyuri Pascu a murit, in 26 septembrie in locuinta sa din Capitala. Fostul membru al grupului „Divertis” a suferit un infarct. Avea doar 55 de ani.

Ioan Gyuri Pascu s-a retras din viata publica dupa ce s-a imbolnavit de diabet. Pe de alta parte, la sfarsitul anului 2010, Ioan Gyuri Pascu a suferit un atac cerebral si s-a recuperat la Spitalul Universitar, din Bucuresti.

6. George Alexandru a murit chiar in prima zi din an, la 58 de ani
Actorul George Alexandru a murit, in prima zi a anului 2016. Artistul a suferit complicatii severe ale unei infectii abdominale grave.

Printre filmele celebre in care a jucat George Alexandru se numara: E pericoloso sporgersi (1993), Asfalt Tango (1995), Balanta (1992) sau Ultima noapte de dragoste (1980).

Directoarea Teatrului Nottara a spus ca s-a stins in Spitalul Fundeni in urma unei operatii. „Din pacate, a apucat sa traiasca plecarea noastra din Teatrul Nottara. A trait intens plecarea noastre. Am hotarat sa-l depunem in foaierul principal. A jucat treizeci de ani in Teatrul Nottara”, a spus Marinela tepus.

7. Bud Spencer
8. Gene Wilder
9. Anton Yelchin
10. Robert Vaughn

Ultimele stiri

Stiri