Regiunea Valonia nu poate sustine deocamdata Acordul de parteneriat UE-Canada, anunta premierul Belgiei, Charles Michel, precizand ca a notificat Uniunea Europeana in legatura cu aceasta decizie.
„Valonia nu poate semna astazi Acordul CETA”, a declarat Paul Magnette, premierul Guvernului regiunii belgiene, citat de site-ul publicatiei La Libre.
In acest context, premierul Belgiei, Charles Michel, i-a transmis oficial presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ca Guvernul belgian „nu poate semna acordul”.
La randul sau, Andre Antoine, presedintele Parlamentului wallon si membru al Partidului Socialist, condus de Paul Magnette, a transmis, potrivit Reuters, ca regiunea Wallonia va lua o decizie pe tema CETA pana la sfarsitul anului. „Un termen rezonabil ar fi sfarsitul anului”, a afirmat el, transmite Mediafax.
Romania va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de calatorie in Canada chiar daca nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), a afirmat vineri presedintele Klaus Iohannis intr-un interviu acordat site-ului Politico.eu. „in cazul in care Acordul CETA nu va fi semnat…, noi vom continua negocierile cu partea canadiana. Am putea gasi o solutie bilaterala in problema vizelor. Totusi, acesta ar fi momentul ideal pentru solutionarea acestei probleme”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.
Klaus Iohannis anuntase vineri, de la Bruxelles, ca Romania a ajuns la o intelegere cu Canada privind eliminarea vizelor in mod etapizat, in 2017, astfel ca tara noastra nu mai are obiectii fata de Acordul economic UE-Canada (CETA). ”Am o veste in aceasta dimineata. in aceasta dimineata s-a ajuns la un acord cu partea canadiana, un acord rezonabil pentru ambele parti si in acest fel suntem in situatia foarte potrivita pentru discutia de astazi sa ne retragem rezerva pe care am declarat-o fata de CETA. Romania nu mai are niciun fel de obiectiuni fata de Acordul comercial cu Canada”, a spus seful statului.
Un anunt similar a fost facut de premierul Bulgariei, Boiko Borisov, privind eliminarea vizelor de calatorie in Canada pentru cetatenii bulgari. „impreuna cu presedintele Romaniei, am primit confirmarea scrisa ca pana in decembrie 2017 regimul vizelor va fi eliminat pentru toti cetatenii bulgari. in acest context, eu si presedintele Romaniei am decis sa sustinem semnarea Acordului CETA”, a declarat Borisov, conform unui mesaj postat pe site-ul Consiliului European. Romania si Bulgaria au conditionat semnarea Acordului Complet Economic si Comercial UE-Canada (CETA) de eliminarea vizelor de calatorie.
Insa presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat ulterior ca „propunerea” privind eliminarea vizelor de calatorie pe teritoriul canadian pentru cetatenii romani si bulgari se va concretiza doar daca va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada, exprimand speranta ca Belgia va accepta semnarea CETA.
Ulterior, ministrul canadian al Comertului, Chrystia Freeland, a declarat pentru postul belgian RTBF ca negocierile dintre Uniunea Europeana, Canada si Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au esuat. Chrystia Freeland a parasit la ora 16.00 (17.00, ora Romaniei) sediul Guvernului regiunii belgiene Wallonia, anuntand sfarsitul si esecul negocierilor pe tema CETA. Chrystia Freeland s-a declarat „dezamagita” si a vorbit de o „oportunitate pierduta”.
„in ultimele luni, am lucrat foarte intens cu reprezentantii Comisiei Europene si cu cei ai statelor membre. Dar mi se pare evident ca Uniunea Europeana nu este capabila acum sa aiba un acord international, nici macar cu o tara care are valori atat de europene precum Canada, nici macar cu o tara atat de politicoasa si rabdatoare. Canada este dezamagita, eu personal sunt foarte dezamagita, am muncit foarte, foarte mult. Am decis sa revenim acasa. Sunt foarte trista”, a declarat Chrystia Freeland.
Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din ratiuni de ordin social si ecologic, iar reuniunea extraordinara desfasurata joi seara la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reusit depasirea impasului, discutiile continuand vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seara, in paralel cu summitul Consiliului European, in efortul de a ajunge la o pozitie de compromis pentru a se depasi opozitia regiunii belgiene Wallonia fata de Acordul Complet Economic si Comercial UE-Canada (CETA). insa Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce impiedica Guvernul federal belgian sa semneze Acordul CETA.
Dupa reuniunea ambasadorilor UE, incheiata fara rezultat in cursul noptii, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara ca negocierile vor continua vineri. „inca sper ca vom putea ajunge la un rezultat bun in cursul noptii si vineri dimineata. Daca nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu vad cum am putea avea tratate similare cu alte parti ale lumii”, a atras atentia Juncker.
Regiunea Wallonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care sa includa garantii speciale privind protectia datelor private, amendamente la drepturile pe piata muncii, la serviciile generale, la licitatiile publice, in domeniul asigurarilor sociale si generale. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entitatilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.