joi, iunie 8, 2023

Acestea sunt testele care iti pot salva viata! Iata cum poti afla daca ai probleme la nivelul tiroidei!

 

Desi exista unele simptome dupa care ne putem ghida si singuri, cel mai bine este sa mergem in vizita la medic indiferent de problemele cu care ne confruntam. Citeste in continuare pentru a afla care sunt testele necesare pentru a constata o afectiune la nivelul glandei tiroide.

Aparitia unor simptome sugestive pentru disfunctiile tiroidiene ar trebui sa ne trimita la medic. In alte cazuri, afectiunile acestei glande sunt descoperite, de pilda, cand se cauta cauzele infertilitatii.

Uneori, simpla examinare fizica este concludenta pentru prezenta unor probleme cu tiroida. In cadrul acesteia, medicul palpeaza zona unde se afla glanda, iar pacientului i se cere sa inghita, lucru ce ajuta la aprecierea consistentei tiroidei. Adesea, nodulii se pot depista la palpare.

Dozarile hormonale

Primele pe lista analizelor se afla cele care masoara nivelul hormonilor tiroidieni in sange. Astfel, sunt necesare dozari hormonale pentru TSH, T3, T4, free T3, free T4.

Un nivel mare al TSH-ului asociat cu hormonii tiroidieni scazuti este sugestiv pentru hipotiroidie, in vreme ce hipertiroidia este pusa in evidenta de un TSH mic si valori mari ale hormonilor tiroidieni. Poate fi nevoie si de testari pentru tiroglobulina, anti- tiroglobulina, anti-TPO.

INFO: Dozarea anticorpilor antitiroidieni este necesara pentru depistarea bolilor tiroidiene autoimune.

Ecografia

Aceasta explorare imagistica este adeseori indicata in completarea dozarilor hormonale cu rezultate anormale. Este o procedura neinvaziva, care se poate repeta oricand, mai ales ca nu foloseste radiatii si nici substante de contrast iodate. Ecografia ofera informatii despre nodulilor: localizare, dimensiuni, vascularizatie.

De asemenea, diferentiaza un nodul chistic de unul solid si arata daca acesta are sau nu microcalcificari. Examinarea dureaza cateva minute si nu necesita pregatire prealabila.

Scintigrafia

Aceasta investigatie imagistica foloseste o cantitate mica de iod radioactiv, ceea ce ajuta la vizualizarea glandei, prin intermediul unor capturi realizate cu o camera speciala. Astfel, se identifica zonele glandei tiroide unde activitatea este mai intensa, normala sau mai scazuta.

Nodulii captanti („calzi”) de iod nu prezinta risc de malignitate, spre deosebire de cei captanti („reci”). Scintigrafia este indicata si in monitorizarea pacientilor cu cancer tiroidian, care au facut operatie.

Cu o saptamana (alteori chiar cu o luna) inainte de efectuarea analizei, este nevoie de intreruperea tratatamentului tiroidian, iar cu cateva ore inainte, se administreaza iod.

Punctia

Pentru un diagnostic cat mai exact, se recurge la biopsia tiroidiana cu ac fin, care se realizeaza cu sau fara anestezie locala. Se recolteaza celule din nodulul tiroidian, care va fi analizata apoi de medicul anatomopatolog, rezultatul fiind gata, de obicei, intr-o saptamana. Punctia diferentiaza nodulii benigni de cei maligni.

Sursa: clicksanatate.ro

Ultimele stiri

Stiri