Rolul sistemului imunitar este extrem de important, acesta fiind raspunzator de prevenirea bolilor. Cu toate acestea, uneori esueaza: un virus invadeaza organismul si ne imbolnavim. Este posibil sa intervenim si sa contribuim la intarirea sa? Da! Dar mai intai, este foarte important sa recunoastem momentele in care acesta nu functioneaza la capacitate optima.
Sistemul imunitar este un mecanism pe care corpul il foloseste sa se apere de virusuri, bacterii si boli. Uneori, are tendinta sa fie slabit din cauza dietei nesanatoase, stresului si din aceasta cauza nu isi poate face ”datoria” eficient.
Cum iti dai seama ca ai sistemul imunitar slabit
Sistemul imunitar este mijlocul de aparare al organismului impotriva agentilor externi care pot intra in corp si il pot afecta. Este construit din retele de celule, tesuturi si organe care lucreaza impreuna pentru a proteja organismul. Aceste celule protectoare sunt leucocitele, adica celulele albe din sange. Acestea au rolul de a ataca agentii care pot imbolnavi organismul.
Atunci cand nivelul leucocitelor scade, organismul transmite anumite ”semnale de avertizare” precum:
1. Oboseala
Este adevarat ca oboseala poate avea nenumarate cauze. Insa atunci cand nu are o cauza evidenta, de exemplu, dimineata dupa ce te-ai trezit sau cand orice activitate te face sa te simti extenuat.
2. Infectii frecvente
Infectiile urinare, problemele cu stomacul, gingiile inflamate si rosii sunt semne ca sistemul tau imunitar nu poate face fata agentilor externi.
3. Gripa, raceala, dureri in gat
Cat de des racesti? O data pe luna? Te doare in gat des? Daca da, atunci e indicat sa mergi la medic si sa-ti verifici nivelul leucocitelor.
Sursa: realitatea.net