Acestea sunt motivele pentru care transpiratia miroase urat! Nu le ignora niciodata!

900

Exista boli care se pot manifesta prin intermediul transpiratiei mirositoare. In cazul in care in ciuda tuturor metodelor de prevenire a acestui probleme te confrunti in continuare cu aceasta, analizeaza atent urmatoarele motive pentru a afla care este vinovatul pentru aceasta problema.

Oamenii se racoresc prin intermediul transpiratiei. Cand corpul se supraincalzeste glandele sudoripare elibereaza o substanta pe piele. Cand aceasta se evapora, corpul se racoreste si, in acelasi timp, incepe sa miroasa. Adevarul este ca, de obicei, transpiratia nu are miros. Insa de ce unii oameni duhnesc, la propriu, dupa o sesiune de exercitii fizice? Ei bine, iata cateva dintre motive.

1. Bacteriile

Oamenii au doua tipuri principale de glande sudoripare. Glandele ecrine se gasesc pe intreaga suprafata a pielii si sunt in numar de 2 pana la 5 milioane, cu o densitate mai mare pe palme, talpi si la axile. Ele produc o substanta formata 99% din apa si restul de 1% este alcatuit din sare, acid lactic si uree. Glandele sudoripare apocrine se gasesc numai in axile, in zona organelor genitale, in jurul anusului si la subrat. Ele elibereaza o sudoare mai vascoasa, alb-laptoasa. In momentul in care transpiratia intra in contact cu bacteriile aflate pe piele incepe sa miroasa urat.

2. Proteinele

Te-ai intrebat de ce unii oameni miros intepator dupa un antrenament epuizant? Pentru ca organismul lor proceseaza proteinele pe care le transforma in energie. Prin inlaturarea nitrogenului si transformarea moleculei ramase in glucoza pe care corpul o foloseste pe post de combustibil. Nitrogenul se poate combina apoi cu alte substante pentru a forma amoniac si acidul uric care va fi eliminat fie prin urina fie prin transpiratie. In cazul in care transpiratia are un puternic miros de amoniac este reccomandat sa mergi la doctor.

3. Androstenon

Alaturi de bacterii, glande sudoripare si par, la subrat se mai gasesc androstenon si alti steroizi. Androstenonul se gaseste atat la barbati cat si la femei, dar si in saliva mistretului. Androstenonul are un miros puternic, asemanator urinei.

4. Acizi grasi

Oamenii de stiinta care au studiat cauza pentru care miros picioarele au descoperit ca vinovati sunt acizii grasi care se gasesc pe talpi.

5. Propria piele

Chiar daca nu este un component al transpiratiei ceea ce se gaseste pe pielea ta este responsabil pentru cum mirosi. De fapt, pot fi inatalnite 100 de compusi volatili pe cel mai mare organ uman. Unul dintre acestia este benzotiazol, care are miros asemanator sulfului, si care adesea este folosit ca aditiv alimentar.

Sursa: sfatulparintilor.ro