luni, mai 29, 2023

Acestea sunt cele mai falsificate alimente din Romania! Iata cum poti sa le descoperi!

Lacomia nu are limite si de aceasta ne putem da seama imediat atunci cand constatam uimiti numarul mare de produse contrafacute intalnite pe piata din Romania. Citeste in continuare pentru a afla care sunt produsele carora ar trebui sa le acorzi o atentie deosebita si cum le poti diferentia pe cele falsificate de cele autentice.

Un numar mare de produse alimentare sunt falsificate in fiecare zi, dar producatorii prefera sa scoata profit, decat sa se gandeasca la sanatatea noastra. Uleiul e „indoit“ cu alte grasimi vegetale care au pret mai mic.

Mierea este contrafacuta in proportie covarsitoare, iar painea neagra, nici nu mai vorbim. Colorantii sunt ingrediente nelipsite din multe, prea multe produse destinate consumului.

In caz ca nu stiai, mierea, uleiul de masline, mezelurile, lactatele si painea se numara printre cele mai falsificate alimente. Cum le recunosti? Aici e problema. Nu prea reusesti. Se fac teste cu rezultate precise in laboratoare, dar pana ajungem acolo, mancam. Si uitam. Mai ales ca gustul e bun.

Sunt un pericol pentru sanatate

Daca reduci cantitatea de mezeluri consumata, riscurile pentru sanatate sunt mai mici. Daca insa ignori atentionarile medicilor specialisti si ale nutritionistilor, te expui unor probleme care se agraveaza in timp.

Un aliment contrafacut inseamna ca un ingredient din compozitia lui a fost eliminat partial sau total ori i s-au adaugat diverse substante pentru aspect, greutate sau volum. Sau toate la un loc.

De asemenea, alimentele falsificate sunt si produsele care sunt „imbogatite“ cu mai multi aditivi decat este permis.

Mezeluri cu putina carne

Aspectul „proaspat“ al produselor din carne procesata este dat de aditivii alimentari sau de controversatele E-uri. Analizele de specialitate au scos la iveala ca se folosesc aditivi in mezeluri de trei ori mai mult decat in urma cu zece ani. De aceea se schimba si gustul.

De exemplu, salamurile, cum este cel tip Victoria, care era recunoscut pentru bucatile mari de carne din continut, nu mai seamana de multa vreme cu produsul care se comercializa in urma cu ani buni.

Locul lui a fost luat de salamul din carne dezosata mecanic cu valoare biologica scazuta (MDM). Adica mancam salamuri care contin mult sorici, zgarci, fragmente de os, cartilagii, tendoane, piele si mai putina carne.

Lactatele sunt si ele usor de falsificat

Din produsele lactate, cel mai adesea se extrage grasimea, care se inlocuieste cu untura de porc, ulei, margarina si, uneori, cu uleiuri petroliere parafinice si minerale.

Apoi se adauga amidon si faina de grau, pentru ca acestea nu modifica insusirile senzoriale ale produselor. Daca laptele are o culoare perlata, adica are o nuanta albastruie, cel mai probabil este diluat cu apa, deci contrafacut,

Mierea ar trebui sa se zahariseasca

Stiai ca doar mierea de albine naturala se zahariseste? In rest se poate „dilua“ cu sirop de porumb sau chiar se poate face din sirop cu aroma de tei.

Laptele de oaie sau de capra e mai scump, dar daca se adauga si lapte de vaca, pretul lui scade. Acelasi lucru si la branza de oaie/

Atentie, gospodine! In faina pentru cozonaci se adauga si faina de orz sau de ovaz, care sunt mai ieftine. Poate fi inlocuita, partial, si cu o faina de grau de calitate mai proasta. Rezultatul: cozonacul nu creste;

Uleiurile de masline pot fi amestecate cu uleiuri de floarea-soarelui, pentru un produs ieftin vandut scump.

Sursa: clickpentrufemei.ro

 

Ultimele stiri

Stiri