joi, iunie 8, 2023

Acestea sunt cele mai apreciate leacuri traditionale ale incasilor

Imperiul incas a fost cel mai mare imperiu precolumbian american si, eventual, cel mai mare imperiu din lume in secolul al 16-lea. Centrul administrativ, militar si politic era situat in Cusco, in zilele noastre Peru. Civilizatia Incasa s-a ridicat din zonele muntoase din Peru, candva in secolul al 13-lea. Ultima sa cetate a fost cucerita de spanioli in 1572.

Leacurile incasilor erau alimente care, in prezent, au devenit uzuale. Dar multi nu le cunosc puterea terapeutica. Afla si tu care sunt acelea si cum le poti folosi.

Dintre plantele cunoscute si utilizate si de noi, nativii americani foloseau, de exemplu, echinaceea ca antibiotic, salcia ca antinevralgic si aloe vera ca anestezic local si pentru tratamentul problemelor dermatologice. Printre remediile des folosite se mai numarau lemnul dulce, musetelul, ceara de albine si polenul.

Cele mai folosite plante si remedii ale incasilor

Radacina de zmeur zdrobita si maruntita era folosita pentru a prepara un decoct (50g la un litru de apa; se fierb 30-40 de minute, dupa care se lasa acoperit vasul o ora). Radacina se mai mesteca pentru a trata tusea, diareea si alte probleme intestinale.

Din hrisca preparau supa sau un fel de mamaliga. Scopul nu era doar alimentar. Are ca efect scaderea tensiunii arteriale, prevenirea formarii cheagurilor de sange si a atacului cerebral.

Ardeiul iute Cayenne era folosit pentru tratarea durerilor, artritei si stimularea digestiei. Era adaugat in mancare sau se prepara un ceai din ardei maruntit. Pudra de ardei era, uneori, aplicata pe rani pentru a stimula circulatia sangvina si pentru efectul sau antiseptic si anestezic.

Hameiul era folosit pentru prepararea unui ceai bun pentru probleme digestive. De multe ori, se amesteca cu alte ierburi de leac, cum ar fi aloe vera, pentru a trata durerile musculare. De asemenea, era utilizat pentru calmarea durerilor de dinti si in gat.

Radacinile si frunzele de lemn dulce erau indicate in raceli, tuse si dureri in gat. Radacina era mestecata pentru calmarea durerilor de dinti.

Cartoful, leacul secret al incasilor

”Cartoful era baza alimentatiei incasilor, dar avea si calitati curative. Are proprietati diuretice, utile celor care sufera de pietre la vezica urinara, bila sau rinichi. Este recomandat si in regimul cardiacilor si al celor care sufera de afectiuni ale ficatului. Ajuta la tratarea gastritelor hiperacide, a ulcerului gastric, duodenal si a dispepsiilor. Contra parerilor generale potrivit carora cartofii ingrasa, acestia se recomanda in dieta impotriva obezitatii. Ingrasarea este cauzata de grasimile sau sosurile cu care, de regula, sunt consumati cartofii. Se consuma ca atare, in preparate culinare usoare (in special copti sau fierti in coaja). In afectiuni gastrice se recomanda si sucul proaspat de cartofi. Extern, cataplasmele cu tuberculi cruzi, rasi sunt utile in tratarea arsurilor si a insolatiilor.”

Sursa: libertatea.ro

Ultimele stiri

Stiri