Aceste simptome ar trebui sa te alarmeze! Nu e o simpla raceala, e PNEUMONIE!

1488

 

Cei mai multi dintre noi nu ne alarmam atunci cand suferim de o simpla raceala, dar in unele cazuri aceasta simple afectiune poate ascunde o afectiune mai grava. Citeste in continuare pentru a afla care este diferenta intre raceala si pneumonie.

Rinita, gripa, guturai… Sunt boli atat de frecvente, incat aproape ca nu mai tresarim atunci cand auzim de ele. Dar ne schimbam brusc atitudinea daca diagnosticul este de „pneumonie”.

Faptul ca germenul a reusit sa parcurga distanta dintre nas si alveolele pulmonare, trecand prin trahee, bronhii si bronhiole si depasind toate mecanismele de aparare ale organismului (cili, mucus, celule de aparare) inseamna fie ca este vorba de un germen foarte virulent, fie ca organismul este prea slabit pentru a-i face fata. Este si motivul pentru care pneumoniile apar la persoanele cu un sistem imunitar sau respirator vulnerabil ori deprimat: nou-nascuti prematuri, copii, varstnici, bolnavi cronic, fumatori inraiti. Iar sezonul rece este propice aparitiei acestei boli. In plus, pneumonia poate fi contractata in spital, prin infectarea cu germeni hiperagresivi, care au capatat rezistenta la antibiotice.

Ce simptome sunt alarmante

O infectie respiratorie care dureaza mai mult de doua saptamani trebuie sa ridice suspiciuni de suprainfectie si de „coborare” a procesului inflamator la nivelul plamanilor.

Pneumonia are urmatoarele simptome: tuse, febra (dar care poate sa lipseasca, mai ales in pneumonia virala), dureri in piept, slabiciune si stare de oboseala, frisoane si dificultatea de a respira. Alta manifestare specifica este tusea cu expectoratie sub forma unei spute ruginii, cu firi¬soare de sange. Unele pneumonii sunt „duse pe picioare” mult timp, fara manifestari zgomotoase.

Pneumonia – Diagnostic si cauze

Medicul sau asistenta incearca sa depisteze pneumonia prin auscultatia plamanilor cu ajutorul unui stetoscop. Pneumonia se asociaza de obicei cu aparitia unor zgomote specifice. Aceste zgomote anormale sunt cauzate de ingustarea cailor respiratorii sau de prezenta in segmentele pulmonare pline in mod normal cu aer a celulelor inflamatorii si a lichidului, procesul fiind numit condensare.

In majoritatea cazurilor, diagnosticul de pneumonie este confirmat in urma efectuarii unei radiografii toracice. In cazul majoritatii pneumoniilor bacteriene, tesutul pulmonar afectat apare pe radiografie ca o regiune densa de culoare alba (deoarece razele X nu traverseaza zona respectiva la fel de usor ca zonele adiacente), in comparatie cu care tesutul pulmonar din apropiere apare de culoare neagra.

In cazul pneumoniilor virale, se constata prezenta unor striatii sau pete albe difuze, intensitatea culorii fiind mai redusa decat cea constatata in pneumoniile bacteriene.

Unele pneumonii pot evolua catre formarea unui abces pulmonar, care apare pe radiografie ca un spatiu plin cu lichid (puroi).

Asadar, radiografia il ajuta pe medic (insa nu totdeauna) sa stabileasca ce microorganism cauzeaza boala.

Sursa: realitatea.net