joi, martie 23, 2023

Aceste ritualuri te pot scapa de stres si au fost confirmate de neurostiinta!

 

Stresul mai este numit si “ucigasul tacut” din cauza modului in care ne afecteaza sanatatea. De aceea, este foarte important sa-l tinem sub control. Citeste in continuare pentru a afla care sunt ritualurile care te pot scapa de stres.

Lumea moderna pare construita intr-un mediu agitat, iar stresul tinde sa devina sport olimpic. Multi oameni au tendinta sa isi calmeze anxietatea mancand cate ceva. Vestea proasta este ca aceasta optiune fie nu are efect deloc, fie are efect de scurta durata. Dar avem si o veste buna. Neurostiinta a descoperit 4 ritualuri care te scapa de stres fara prea multa bataie de cap. Si asta pentru ca poti pacali creierul utilizand aceste trucuri.

Iata 4 ritualuri care te scapa de stres. Sunt demonstrate de neurostiinta.

Incordeaza muschii faciali, apoi relaxeaza-i

Comunicarea dintre creier si corp este ca o strada cu doua sensuri. Daca nu poti face creierul sa-ti calmeze corpul, iti poti face corpul sa calmeze creierul. Materia cenusie este cea care ordona muschilor sa se incordeze atunci cand esti stresat. Cand tensionezi muschii, trimiti semnale catre creier ca esti stresat. Apoi trebuie sa intrerupi cercul. Relaxandu-te, ii transmiti creierului “Gata, muschii nu mai sunt tensionati. Nici tu n-ar mai trebui sa fii incordat!”.

Alte cai de a relaxa muschii sunt masajul. Coopteaza-ti partenerul la o sedinta reciproca de masaj. Beneficiile sunt multiple.

Respira incet, adanc

Nervii vagi au un rol decisiv in transmiterea semnalelor care fac creierul sa trimita raspunsul de lupta sau fugi. Stimularea directa a nervilor vagi pot rezolva toate problemele legate de stres. Ca sa ajungi la ei, insa, n-ai nevoie de bisturiu si de facultatea de medicina. Trebuie doar sa ii “deturnezi” printr-o respiratie profunda. Respirand incet, adanc, stimulam sistemul nervos parasimpatic (complet opus sistemului nervos simpatic care controleaza raspunsul lupta sau fugi). Inspira pe nas timp de 6-7 secunde, tine-ti respiratia cateva secunde, apoi expira tot pe nas timp 6-7 secunde. Exercitii de respiratie folosesc inclusiv soldatii SEAL.

Respiratia o poti folosi si in mod invers. Vrei sa ai mai multa energie, respira rapid. Respiratia rapida dezactiveaza sistemul nervos parasimpatic si il activeaza pe cel simpatic. Cand esti nervos, anxios, speriat, respiri rapid.

Da-ti cu apa rece pe fata

Apa rece pe fata activeaza nervii vagi care incetinesc pulsul. Cand pulsul este lent, creierul se calmeaza. Atunci cand te simti coplesit, stresat, anxios, umple-ti causul palmei cu apa rece si arunc-o pe fata.

Pune-ti muzica si danseaza

Muzica influenteaza starea de spirit. Lupta cu anxietatea ascultand melodiile care iti plac. Muzica preferata va activa zonele sistemul limbic care va trimite semnalele pentru reglarea emotiilor. Acelasi efect il obtii atat cand asculti la radio, dar si canti tu insuti la un instrument. Bonus: danseaza. Dansul este combinatia perfecta intre a asculta muzica, a face miscare si a socializa.

EXTRA PONT

Studiile au scos la iveala faptul ca un animal de casa reduce stresul. Un efect la fel de puternic il are si privitul unor animalute dragute.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Ultimele stiri

Stiri