Aceste probleme de sanatate sunt mituri, iar medicii ne explica de ce!

671

Vara este poate cel mai iubit anotimp. Caldura, plaja, mare…Cu toate acestea, aceste bucurii sunt insotite si de unele probleme. CIteste in continuare care sunt cele mai des intalnite mituri despre sanatate care au legatura cu acest anotimp al anului si care este explicatia medicilor in legatura cu acestea.

Vara aduce bucurie in sufletele multor oameni, dar si o multime de probleme: transpiratie, insolatie, cancer de piele… Cat de sanatoasa este vara, pana la urma?

Iata 4 mituri de vara despre sanatate, explicate de medici.

Mitul nr. 1: Aerul conditionat te imbolnaveste

Verdict: Multi specialisti considera ca daca stai mult timp in spatii racite prin aer conditionat, iti cresti riscul de a raci si de a te infesta cu diversi agenti patogeni. Unele studii demonstreaza ca angajatii care lucreaza in spatii cu aer conditionat se imbolnavesc mai des decat cei care lucreaza in birouri fara aer conditionat.

Cu toate acestea, nu aerul conditionat in sine este periculos, ci ingrijirea precara a aparatelor. Este important sa cureti filtrele pentru a evita acumularea de umezeala, mucegai, bacterii, fungi, care sa fie retrimise in aerul incaperii. Daca folosesti aerul conditionat, ai grija sa aerisesti temeinic incaperea respectiva.

Mitul 2: Ventilatorul te poate omori

Verdict: Sud-coreeni numesc ventilatorul roata mortii. Ei cred ca ventilatorul raceste foarte tare camera pe timpul noptii si, cumulat cu scaderea ratei metabolice, poti ajunge la hipotermie. O alta explicatie este ca ventilatorul “distruge” oxigenul, iar in incaperea respectiva risti sa mori asfixiat.

Niciuna din cele doua explicatii nu este plauzibila, fiind de fiecare data demontata de studiile stiintifice, insa teama persista. De aceea, in Coreea de Sud se vand ventilatoare cu cronometru care se opresc dupa cateva ore de functionare.

Mitul 3: Ai nevoie de mai multa apa vara

Verdict: Cele opt pahare de apa pe care trebuie sa le bei zilnic sunt ele insele un mit, mai ales ca nimeni nu-ti spune cat de mari trebuie sa fie paharele. De asemenea, nimeni nu tine cont de cat de mare este corpul celui care bea cele opt pahare. Majoritatea medicilor recomanda 2,2 litri de lichid pe zi pentru femei (3 litri pentru barbati), ceea ce inseamna cu aproximative 9,5 pahare de 240 ml. Volumul difera insa de marimea corpului fiecaruia, dar si de perioada de timp petrecuta in soare. Ca sa te mentii hidratat la un nivel optim, cel mai bine este sa-ti asculti corpul. Daca ti-e sete, inseamna ca esti deja deshidratat.

Mitul 4: Caldura elimina toxinele din organism

Verdict: Prin transpiratie se elimina toxinele din organism, insa vara fierbinte poate avea un impact negativ asupra abilitatii organismului de a elimina toxinele. Deshidratarea intervine in procesul prin care metabolismul indeparteaza reziduurile. Cand pierzi din fluidele corpului, ficatul si rinichii nu isi mai pot face treaba cum trebuie ca sa indeparteze toxinele din sange.

In urma transpiratiei, porii sunt cei care elimina toxinele din piele: grasimi, murdarie, impuritati. Odata ce au iesit prin piele, ele trebuie curatate cat mai repede ca sa nu astupe la loc porii.

Sursa: sfatulparintilor.ro