Pe internet exista numeroase sfaturi si interdictii care se presupune ca te-ar ajuta sa elimini kilogramele in plus. Cu toate acestea, printre toate aceste sfaturi, s-au ascuns si anumite mituri care nu au nici o baza stiintifica.
Mancati dimineata, nu mancati seara, alegeti cola light in loc de sucurile de fructe, beti multa apa, folositi o dieta. Auzim toate aceste recomandari cand vine vorba despre slabit si ne miram ca nu isi fac efectul. Din contra, unele chiar duc la ingrasare. Revista germana Focus a intocmit o lista cu 10 mituri eronate despre slabit.
1. Urmati o dieta
“A urma o dieta inseamna a renunta la ceva pe placul omului. In cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, dieta este obligatorie, dar este absolut neindicata pentru a slabi pe termen lung”, spune nutritionistul Volker Schusdziarra. Ca sa slabiti trebuie sa adaptati o eventuala dieta la propriul dumneavoastra organism. Diferentele nu trebuie sa fie mari fata de ceea ce consumati in mod obisnuit. O schimbare majora va provoca un esec. Unui consumator de carne nu ii poti recomanda un regim vegetarian. Poti sa mananci si o felie de tort, o inghetata sau sa consumi alcool, atat timp cat o faci cu masura. Daca vrei sa schimbi ceva, poti sa alegi o felie de tort cu calorii mai putine, sau un alt sortiment, sau sa mananci mai rar. “O dieta poate avea succes daca respecta cele 5 reguli: reduce cantitatea energetica, omul ramane satul, satisface asteptarile de gust ale persoanei, stabilizeaza psihicul si nu ingradeste calitatea vietii”, sustine Schusdziarra.
2. Slabesti daca mananci mai putin
Cine se culca seara pe stomacul gol va avea mai degraba un atac de foame, decat greutatea dorita. Doar o persoana care se simte bine poate rezista unei schimbari pe termen lung. La aceasta contribuie saturatia. Nu conteaza cat mananca o persoana, ci ce se afla pe farfurie? Saturatia depinde de cantitatea de mancare ingurgitata si nu de caloriile din mancare. Saturatia duce la marirea stomacului. Daca acesta este plin, creierul primeste semnalul de a opri procesul de mancare. Pentru stomac nu conteaza ca se umple cu paine si salam sau cu crema de branza si fructe. Un studiu a relevat ca pentru a se satura, un om mananca la fel de multe paste precum cartofi, desi valoarea energetica a pastelor este cu 200 de kilocalorii mai mare. Ca valori energetice, 40 de grame de alune echivaleaza cu 600 de grame de portocale, insa saturatia apare doar de la portocale.
3. Slabesti mancand fructe
Fructele sunt sanatoase dar nu ajuta la slabit decat daca inlocuiesc alte hidrocarburi. Cine mananca inainte sau dupa masa nu va slabi automat. Din contra, riscul este foarte mare sa mai adauge calorii, mai ales daca transforma asta intr-un obicei. Un mar pe zi timp de un an aduce un surplus de grasime de 2,5 kilograme, in cazul in care corpul persoanei nu are nevoie de acele 50 de calorii. Astfel se recomanda ca in locul unor felii de paine cu unt sa se consume fructe cu iaurt. De asemenea, fructele sunt recomandate in detrimentul dulciurilor. “Un mar este echivalentul a doua bucatele de ciocolata. Pe de alta parte, fructele stimuleaza insulina din cauza concentratiei mari de hidrocarburi. Noaptea, corpul prelucreaza grasimile, insa concentratia mare de insulina il va impiedica sa mai faca asta. De aceea recomandarea este sa treceti pe legume. Ardeiul, castravetii si morcovii mentin un nivel scazut al insulinei. Au o valoare energetica scazuta si ne satureaza cu mai putine calorii”, sustine nutritionistul.