Aceste informatii nu ar trebui sa fie neglijate in aceasta perioada de iarna, mai ales ca acest tip de accident i se poate intampla oricui, indiferent de starea de sanatate a organismului. Citeste in continuare ce poti face daca tu sau o persoana apropiata sufera de degeraturi.
Leziunile provocate de frig se aseamana pana la un anumit punct cu leziunile existente in arsuri.
Accidentul, intalnit frecvent in razboi, se intalneste si in timp de pace la excursionisti pe munte, la oameni in stare de ebrietate, cazuti iarna pe strada, etc.
Cele mai expuse la frig sunt segmentele descoperite ale corpului: urechile, nasul, mainile. Picioarele ingheata si ele destul de des pentru ca in timpul iernii au cel mai prelungit contact cu zapada dar si pentru ca oamenii folosesc uneori o incaltaminte incomoda care le strange picioarele, impiedicand circulatia normala a sangelui.
La inceput, bolnavul simte in segmentele pe cale de congelare o greutate nefireasca, intepaturi, amorteala, furnicaturi. Privite, tegumentele sunt palide. Treptat, toate aceste fenomene dispar, aparand in schimb anestezia regiunii, pierderea completa a sensibilitatii, tegumentele devin livide. Dupa cateva ore de la accident, apar la locul degeraturii, leziuni asemanatoare arsurilor: tegumentul se inroseste si se umfla, devine excesiv de dureros, apar basici (flictene), cu continut lichid. Cand expunerea la frig este prelungita, circulatia sanguina se opreste complet, principalele vase sanguine se astupa cu cheaguri. Apare gangrena extremitatii degerate, care necesita amputatia chirurgicala.
Primul ajutor
Primul ajutor consta din incalzirea treptata a intregului corp si din luarea unor si din luarea unor masuri menite sa accelereze circulatia sangelui in segmentul degerat:
— incalzirea treptata se face intai acoperind bine victima in paturi groase si apoi introducand-o in camere care se incalzesc foarte incet, astfel incat numai dupa 3-4 ore sa ajunga la temperatura de 20º;
— regiunea degerata se frectioneaza bland in acest timp, cu alcool;
— bolnavului i se dau sa bea cantitati mici de bauturi alcoolice tari si lichide din ce in ce mai calde (ceaiuri, supe) .
In cazul in care „reincalzirea” se face prea brutal bolnavul intra intr-o stare de soc manifestat prin frison, crampe musculare, somnolenta pana la lesin, putand sa decedeze dupa cateva ore.
Sursa: pcfarm.ro