Aceste argumente te pot face sa renunti la fumat! Ai curaj sa le citesti?

757

Fumatul este unul dintre cele mai periculoase vicii, desi majoritatea fumatorilor il privesc ca fiind inofensiv. In continuare iti vom prezenta cateva argumente pentru a renunta la aceasta dependenta, pe care nu le-ai mai auzit pana acum.

Daca inca nu te-a convins nimic indeajuns de mult ca sa te lasi de tigari, afla mai multe despre riscurile la care te expui fumand.

Sunt sanse mari sa fumeze si copiii tai

Un studiu recent a semnalat existenta unui risc cu 30% mai mare de a fuma la maturitate in cazul copiilor care fumeaza pasiv din cauza parintilor fumatori si chiar a copiilor ai caror parinti au fost dependenti de tigara in trecut.

In schimb, copiii acelor parintii care nu fumeaza si n-au avut acest obicei niciodata au doar 8% sanse sa fumeze de-a lungul vietii.

Fumatul iti slabeste musculatura

Sigur ai auzit de faptul ca tutunul are un impact negativ asupra sanatatii sistemului cardiovascular, dar iti slabeste si musculatura din cauza monoxidului de carbon din tigari.

Acesta ingreuneaza procesul prin care oxigenul ajunge la muschi si este produsa energia.

Cu cat muschii vor primi mai putin oxigen, cu atat mai greu le va fi sa functioneze la parametri normali. Mai mult, nicotina te lasa fara vlaga si cu greu vei reusi sa faci fata activitatilor cotidiene.

Te imbolnavesti mai des

Sistemul imunitar iti este si el slabit din cauza fumatului.

Oamenii de stiinta au descoperit ca tutunul este o cauza a inflamatiilor si a degradarii la nivel celular. Infectiile sau tumorile stimuleaza corpul sa produca globule albe (leucocite).

Daca analizele de sange indica o cantitate mare de leucocite inseamna ca organismul este permanenta lupta impotriva degradarii produse de dependenta de nicotina.

Cum tutunul reduce imunitatea la nivelul sistemului respirator, riscul de a suferi de infectii bacteriene este crescut.

Cand fumezi e ca si cum ai fi expus constant la o investigatie cu raze X

Fumatul unui pachet de tigari pe zi, timp de un an, iti aduce in corp si o doza de radiatii X. Obiceiul egaleaza circa 70 de radiografii dentare.

Potrivit expertilor Societatii de Radiologie din America de Nord, este rocomandat sa ne expunem anual la mai putin de 20 mSv (unitatea de masura a radiatiilor fiind milisievertul sau mSv). In mod normal, suntem expusi la radiatii naturale din surse ca solul si soarele, la care e indicat sa adaugam cat mai putine alte surse, cum ar fi radiografiile si… fumatul.

Sursa: clicksanatate.ro