Acesta este obiceiul care ne imbatraneste prematur vasele de sange! Iata cum ne putem proteja!

928

Cei mai multi dintre noi suntem constienti de efectele consumului excesiv de alcool. Printre acestea se numara si imbatranirea prematura a vaselor sanguine. Citeste in continuare pentru a afla care este obiceiul care ne imbatraneste prematur vasele sanguine si cum ne putem proteja.

Consumul excesiv de alcool poate conduce, in timp, la imbatranirea prematura a arterelor, in special in randul barbatilor, crescand riscul de boli cardiovasculare, informeaza Science Daily citand un studiu realizat recent in Marea Britanie.

Obiceiul de a consuma alcool in mod excesiv poate afecta elasticitatea peretilor arterelor ducand la rigidizarea acestora si la imbatranirea lor prematura, fapt ce perturba circulatia sangelui, se arata in studiul publicat in ”Journal of the American Heart Association”.

Oamenii de stiinta au descoperit ca barbatii care obisnuiau 3 sa bea in mod excesiv alcool prezentau un risc mai mare de rigidizare a arterelor in comparatie cu cei care consumau moderat alcool. Acest lucru nu a fost evidentiat si la persoanele de sex feminin, cercetarea fiind realizata pe un esantion de 3.869 de persoane dintre care 73% barbati.

Studiul, care a analizat obiceiurile legate de consumul de alcool pe o perioada de 25 de ani, vine in completarea cercetarilor realizate anterior potrivit carora consumul moderat de alcool ar avea beneficii pentru sanatate si chiar poate reduce riscul de boli cardiovasculare, insa oamenii de stiinta au dorit sa afle cat alcool este prea mult si in ce moment acest obicei incepe sa afecteze sanatatea arterelor.

In Marea Britanie, consumul excesiv de alcool presupune ingerarea a peste 112 grame de etanol pe saptamana, iar consumul moderat de alcool presupune consumul a 1-112 grame de etanol pe saptamana, arata sursa citata.

Potrivit American Heart Association, consumul moderat de alcool presupune una sau doua portii de bautura pe zi pentru barbati si o portie pentru femei (340 de grame de bere, 113 grame de vin sau 40 de grame de bauturi spirtoase).

Consumul excesiv de alcool creste riscul de dependenta, de atac cerebral, de anumite tipuri de cancer, de suicid, de accidente si favorizeaza factorii de risc cardiovascular printre care se numara hipertensiunea si obezitatea.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, fiind raspunzatoare de aproximativ o treime din numarul total de decese, potrivit cercetatorilor.

Modul in care consumul de alcool are efect asupra sanatatii este neclar, sustine Darragh O’Neill, conducatorul studiului si epidemiolog in cadrul University College London. „S-a sugerat ca un consum de alcool poate creste nivelurile de colesterol LDL — ”bun” — si descreste aderenta plachetelor sangvine. Dimpotriva, un consum exagerat poate activa anumite enzime care vor duce la acumularea de colagen ceea ce poate, la randul ei, exacerba rata de rigidizare a arterelor”, a explicat acesta subliniind ca cercetarile vor continua pe grupuri multiple de subiecti.

Sursa: doctorulzilei.ro